Thea Tijssen
Thea Tijssen Body 18 dec 2016

Nieuw onderzoek: zo voorkom je eczeem bij baby’s

Op het eerste gezicht lijkt eczeem misschien een kwaal die meer irritant dan slopend is (hoewel mensen die het hebben beter weten). Voor de kinderen die er last van hebben, kunnen de effecten ernstiger zijn dan je denkt. Onderzoek zegt nu de oplossing te hebben, als je er vroeg genoeg mee begint.

Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem die vooral bij kinderen voorkomt. Deze vorm van eczeem is gelinkt aan hooikoorts, astma, allergieën, slaap- en gewichtsproblemen. Gewoonlijk blijft eczeem enkele jaren bestaan om dan weer te verdwijnen. We zeggen dan dat iemand erover heen gegroeid is. Soms komt het dan op latere leeftijd weer terug. Bij 30% van de kinderen met eczeem verminderen of verdwijnen de klachten voorgoed rond hun tweede levensjaar. Bij nog eens 30% gebeurt dat tussen hun tweede en vijfde jaar.

LEES OOK: ‘Mama, ik wil niet meer’ Morgan (5) kan amper iets dankzij eczeem

Goedkope oplossing

Nieuw onderzoek laat zien dat er een goedkope oplossing is die je waarschijnlijk niet meer dan 10 euro kost. Hiermee zou je kunnen voorkomen dat je kind überhaupt eczeem krijgt. Hoe dan? Door pasgeborenen in te smeren met vaseline tot ze zes maanden oud zijn. Kan het zo simpel zijn? Blijkbaar.

Leed besparen

‘We kunnen veel pasgeboren baby’s redden op deze manier en ze veel leed besparen’, zegt onderzoeker Dr. Steve Xu, een dermatoloog aan de Northwestern Feinberg School of Medicine tegen The Huffington Post. ‘Het bespaart sowieso heel veel geld bij de ouders’, zo zegt hij.

LEES OOK: 7 tips om geld te besparen in december

Dagelijks smeren

Xu en zijn team baseren dit op een onderzoek dat in 2014 werd gehouden onder 124 baby’s. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat je het risico dat je kind atopisch eczeem krijgt met de helft vermindert als je je baby dagelijks (of op z’n minst 5 keer per week, overal behalve de hoofdhuid) insmeert tijdens de eerste zes maanden van z’n leven. De ouders in het onderzoek gebruikten een zalf van de drogist, een vochtinbrengende crème of zonnebloemolie. Eigenlijk werkten deze allemaal preventief.

Goedkoop

In een daaropvolgend onderzoek keken Xu en zijn collega’s naar de kosten en kwamen erachter dat een vochtinbrengende crème voor baby’s in de eerste zes maanden heel goedkoop is – veel goedkoper dan de kosten waarmee je te maken krijgt als je kind later daadwerkelijk eczeem krijgt.

Wacht even

Ben je klaar om je kind vanavond helemaal in te smeren met vaseline? Wacht daar nog maar even mee, want volgens Xu moet je dit vooral doen bij baby’s die een hoog risico lopen om eczeem te krijgen. Raadpleeg dus eerst even de huis- of kinderarts. Je baby loopt een hoog risico als jij of de vader vroeger eczeem, astma of hooikoorts heeft gehad.


Nu weet je wat je te doen staat om te voorkomen dat je baby (later) eczeem krijgt, als je zelf deze gewoontes afleert, komt dat ook jouw huid ten goede.

vmce.nl

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek: zo voorkom je eczeem bij baby’s
Sluiten