Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 25 mei 2018

Hoe mijn kind overtuigen nieuwe dingen te doen, mij uit m’n comfortzone dwong

Sommige mensen houden gewoon niet van verandering. Die gedijen prima op routine in een vertrouwde omgeving. Jamie Sumner is een van hen, maar een kind krijgen dwong haar toch om uit haar comfortzone te stappen.

De bruine corduroybroek

‘Ik heb nieuwe dingen nooit leuk gevonden’, schrijft Jamie. ‘Ik hou van het tot op de draad versleten bedlinnen waar ik al tientallen jaren onder slaap, de reisbeker die perfect in de bekerhouder past en de pizzeria die mijn bestelling al weet zodra mijn telefoonnummer in beeld verschijnt. Als kind ging ik door een fase waarin ik één specifieke broek droeg. Het was het jaar van de bruine corduroybroek.

Hoewel vrienden en familie me vaak verwijten dat ik een lichte dwangneurose heb, werd toen ik een kind kreeg pas echt duidelijk dat mijn hang naar het oude vertrouwde me in de weg staat. Toen mijn dochter dezelfde angst voor het onbekende begon te vertonen, wist ik niet hoe ik daarmee om moest gaan. Ik had dit nog nooit van de zijlijn aanschouwd.

Gebrek aan enthousiasme

Eerst elimineerde ze langzaam alle oranje dingen, vervolgens alle sponzige texturen en daarna alles wat sterk rook. Uiteindelijk wilde ze alleen maar patat met appelmoes. Ik leverde dezelfde preken die iedere ouder van moeilijke eters geeft. Ik hield een groene bonen-schotel omhoog en zei dat ze het niet zou weten als ze het niet zou proberen. Maar ze nam het niet van me aan omdat ik het niet echt kon verkopen. Haar gebrek aan enthousiasme voor andere dingen was een spiegel voor mij.

Maar verandering is onvermijdelijk en goed. Als ik wil dat ze een volwassene wordt met betekenisvolle relaties die leert van haar fouten, zou ik samen met haar moeten expirementeren. Daarom hebben we drie mantra’s bedacht om verandering samen te omarmen.

1. Je hoeft het niet geweldig te vinden

Niet alles hoeft super-duper fantastisch of juist verschrikkelijk te zijn. Iets kan ook gewoon oké zijn. Teleurstelling is de grootste angst van iemand die bang is voor verandering. Wat als je iets nieuws probeert en het niet zo geweldig is als je hoopt? Maar ik neem dan diep adem en bestel een ander drankje bij Starbucks terwijl zij een nieuw boek leent bij de bieb. Het was niet beter dan onze oude favorieten, maar dat deed er niet toe. Het doel was om onze horizon te verbreden, en dat hebben we gedaan.

2. Je hoeft niet de beste te zijn

Voel je op je gemak bij het feit dat je een beginner bent. Ik heb heel lang geleden bepaald waar ik goed in ben en heb vervolgens altijd dat gevolgd. Maar er schuilt ook schoonheid in je eigen interesses verkennen. Ik volgde een culinair blog en probeerde nieuwe recepten. Mijn dochter ging akkoord om die recpeten te proeven. Uiteindelijk vond ze het ook goed om op haar nieuwe fiets te fietsen die al sinds Kerst stof stond te verzamelen in de schuur.

Beiden waren geen instant succes, maar het was leuk om te leren hoe je een goede gazpacho maakt en haar langzaam over de oprit zien hobbelen op haar nieuwe fiets. Oefenen in de wetenschap dat het niet perfect hoeft, haalt de druk van de ketel.

3 Probeer het op z’n minst drie keer

De eerste twee keer dat ik gazpacho maakte, was het niet te eten. Het was een papperige drab die leek op een gezichtsmasker. De derde keer was ‘ie echter prima. Nu is het mijn ‘fancy’ soep. In het begin had ze een hekel aan haar fiets. Ze smeekte me haar te laten stoppen toen ze in het gras viel met haar beentjes in de lucht. Ik liet haar beloven dat ze het drie keer zou proberen en we daarna zouden beslissen.

Soms is het niet het ding zelf dat niet goed is, maar de overweldigende nieuwheid eromheen. Drie pogingen waren genoeg om haar objectief te laten kijken en een besluit te maken op feiten in plaats van gevoel.

Voor mij was het een verrassend experiment; nieuwe dingen proberen om mijn dochter aan te moedigen hetzelfde te doen. Dat is wat kinderen doen; ze zorgen ervoor dat je jezelf ontwikkelt. We hebben nog een paar experimenten op de planning. In het najaar gaat ze voetballen en doe ik mee met een kookklasje. Langzaam maar zeker wordt nieuwe dingen omarmen vertrouwd.

Reageer op artikel:
Hoe mijn kind overtuigen nieuwe dingen te doen, mij uit m’n comfortzone dwong
Sluiten