Thea Tijssen
Thea Tijssen Body 11 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe kleding wassen: ja of nee (dermatoloog legt uit)

Dat nieuwe jurkje ziet er heel schoon uit en die witte boyfriendblouse kan niet witter worden dan nu je ‘m uit het rek haalt. Waarom zouden we nieuwe kleren dan thuis eerst nog moeten wassen voor we ze aandoen? Is dat niet wat overdreven?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar alleen toen mijn kinderen nog baby’s waren, waste ik nieuwe kleren eerst voordat ze om die schattige lijfjes gingen. Maar bij mijn eigen kleding is er geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dat nieuwe shirt eerst uitgebreid te wassen. Ik wil ‘t aantrekken! En wel meteen!

[source id=”attachment_116623″ align=”none”][/source]

Huiduitslag, insecten en ziektes

Sorry, ik weet dat je antwoord wil op de vraag of we kleren wel of niet moeten wassen voordat we ze aandoen. Het antwoord hangt af van hoe je staat tegenover huiduitslag, insecten en ziektes. Want volgens Donald Belsito, hoogleraar dermatologie aan Columbia University Medical Center, zijn die schoon-ogende kleren eigenlijk helemaal niet zo schoon. Krijg jij hier ook jeuk van?

Lees ook: Veroorzaakt onze afwasmachine kinderallergieën?

Niet de enige risico’s

Al die kleurstoffen en andere stoffen die aan je kleding worden toegevoegd, kunnen bij de een irritatie veroorzaken en bij de ander zelfs heftige allergische reacties uitlokken. Maar dat zijn niet de enige risico’s.
Belsito: “Ik heb gevallen gezien van luizen die waarschijnlijk waren overgebracht door iets passen in de winkel. En er zijn diverse infectieziekten die kunnen worden doorgegeven via kleding. Maar ik heb ook weleens meegemaakt dat iemand schurft kreeg via kleren.’

Lees ook: 7 volkomen legitieme excuses waarom ik wéér dezelfde kleding draag.

Voorgoed besmet

En dan moet je dus nagaan dat pashokjes niet de enige ruimtes zijn waar jouw potentiële garderobe in aanraking komt met anderen. Je hebt nog de mensen die de kleding maken, die het verschepen en die het in de rekken hangen. Je wil eigenlijk niet weten langs hoeveel handen (en andere lichaamsdelen) jouw nieuwe shirtje al is geweest.
Wastechnisch gezien maakt Belsito het zelfs zo bont, dat hij een kledingstuk niet één keer, maar twee keer door de wasstraat haalt voordat hij het in zijn kast hangt of aantrekt. En dan denk ik dus: hij kan het weten. Belsito: ‘Ik ben dermatoloog, dus ik heb gezien wat er kan gebeuren, vandaar dat ik liever geen risico neem.’
Oké, dank je Belsito, ik ben nu dus ook voorgoed besmet met dit ‘was-voor-je-het-aantrekt’-virus.

[source id=”attachment_116622″ align=”none”][/source]

Was jij je nieuwe kleren altijd voordat je ze aantrekt? Vertel het hier.


En omdat we aan wassen eigenlijk al tijd genoeg besteden, hier tips om er 6x minder tijd aan kwijt te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

wsj.comistockphoto.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuwe kleding wassen: ja of nee (dermatoloog legt uit)
Sluiten