Redactie
Redactie Kids 13 nov 2017

YouTube komt opnieuw met nieuwe maatregel ter bescherming van kinderen

Niet lang geleden was een Engelse moeder nogal onthutst nadat ze zag hoe Peppa Pig bij de tandarts met bruut geweld werd toegetakeld. Reden om de alarmbel te luiden en ouders wereldwijd te waarschuwen voor de donkere, gewelddadige krochten van YouTube waar kinderen toegang tot hebben. Met resultaat, want YouTube kondigt opnieuw een maatregel aan om niet-kindvriendelijke content zoveel mogelijk bij kinderen vandaan te houden.

YouTube Kids App

YouTube is niet immuun voor de klachten. Er was al de YouTube Kids-app bedoeld voor jeugdige kijkers, evenals de mogelijkheid om de ‘beperkte modus’ aan te vinken waarmee je niet-gezinsvriendelijke content kunt filteren (te vinden onder instellingen). Afgelopen week kondigde het kanaal een nieuw beleid aan waarbij filmpjes niet meer zichtbaar zijn onder een bepaalde leeftijd, want als ook die lieve Peppa Pig in de risicogroep valt, zijn kinderen zelfs op de YouTube Kids app ‘niet veilig’.

Leeftijdsgebonden beelden

Dit doen ze door bepaalde videos aan te merken als age-restricted videos die niet bekeken kunnen worden door mensen die niet eerst ingelogd zijn, evenmin door gebruikers die jonger zijn dan 18. Het belangrijkste is dat dit soort filmpjes niet meer te kunnen zien zijn op YouTube Kids. Immers, deze ‘kinderversie’ van YouTube is speciaal bedoeld voor kinderen jonger dan 13 waarvan de ouders ze zonder toezicht naar het kanaal laten kijken. En dus moet juist dat kanaal volledig veilig zijn voor elke kijker.

Juryleden over de hele wereld

In het kader van de nieuwe maatregel laat YouTube de komende tijd duizenden moderators als ‘juryleden’ over de hele wereld bepalen welke content al niet geschikt is voor jeugdige kijkers. De content die dagelijks op de site gepost wordt, wordt door algoritmes en machines gecategoriseerd, maar daarvan is het grootste deel sowieso niet zichtbaar op YouTube Kids. Mocht er onverhoopt een keer een ongepaste video doorheen glippen, zou dit alsnog snel moeten worden opgemerkt door een van de vele moderators.

Volgens YouTube is er de laatste maand minder dan 0.005 procent van de video’s van de Kids-app verwijderd omdat ze aanstootgevend of verontrustend zouden zijn. Peppa Pig zou trouwens niet de enige animatieserie zijn waar ‘schokkende’ beelden voorbij komen, maar ook the Minions, Doc McStuffins en ook de film Frozen werden als voorbeelden genoemd.

Niet alles is slecht

‘Maar je laat je kinderen toch niet alleen als ze op YouTube zitten?’ was en is een veelgehoord antwoord. Nee, idealiter niet, maar zeg eens eerlijk: de hele reden dat kinderen af en toe even een (half) uurtje op een iPad mogen pielen is omdat we in die tijd net even iets anders (nuttigs) doen? Koken, opruimen, een was ophangen? En daarbij is er ook een heleboel leuk, leerzaam en onschuldig kindervertier te vinden op YouTube.

Schemergebied

Dat brengt de vraag ‘wat precies verontrustend en aanstootgevend is’ op. Peppa wiens melktanden op bloederige wijze bij de tandarts getrokken worden hoort daar volgens veel ouders zeker bij. Volgens YouTube gaat het om filmpjes waarin ‘volwassen thema’s’ worden getoond met vormen van geweld. Dan nog blijft het een schemerig gebied waar de lijn precies ligt.

Hoe ga jij hiermee om? Praat erover mee op onze Facebookpagina.

The Guardian

Reageer op artikel:
YouTube komt opnieuw met nieuwe maatregel ter bescherming van kinderen
Sluiten