Redactie
Redactie Persoonlijk 22 aug 2017

9 x hoe een man verandert als ‘ie vader wordt

Talloze blogs en boeken zijn er geschreven over hoe vrouwen veranderen als ze moeder worden. Variërend van lijstjes met dingen die je leert als je moeder bent, over hoe je lichaam verandert door een zwangerschap en natuurlijk al die dingen waarvan je van te voren zei dat je ze echt nóóit zou doen als je moeder was, maar natuurlijk toch (ook) doet.

In tamelijk schril contrast staan mannen en hun transformatie tot nieuwe vader. Natuurlijk is daar ook genoeg nuttig en vermakelijk leesmateriaal over te vinden, maar aanzienlijk minder dan over de vrouwelijke kant van het verhaal.

Ziehier een bundeling van een aantal ingrijpende veranderingen die mannen ondergaan als ze vader worden.

1. De nieuwe vader wordt eerst compleet weggeblazen

Een vrouw kan zich een flink aantal maanden intens voorbereiden op het moederschap. Immers, de baby groeit in haar buik, niet in die van hem. Dat kleine edoch belangrijker nuanceverschil zorgt er in de praktijk vaak voor dat mannen vaak de eerste uren, dagen en soms weken nog even compleet overrompeld zijn als de baby er is. Niet dat vrouwen dat niet óók zijn, maar meestal iets minder heftig.

2. Een ongekend omvangrijk leerproces gaat van start

Ik heb persoonlijk altijd beetje moeite met het eeuwenoude stigma dat moeders het zorgwerk dat bij een baby komt kijken van nature in zich hebben (of ik moet de enige uitzondering op de regel geweest zijn). Maar toegegeven, in de praktijk ziet het er wel vaak zo uit, alsof nieuwe vaders iets meer stoeien met de juiste manier van de baby optillen (denk aan het nekje!) en luiers aan- en uitdoen (dat klittenband zit er niet voor niets). Laten we dus maar aannemen dat het leerproces dat van start gaat voor vaders nóg intenser is dan voor moeders.

3. De kersverse vader leert snel

De gemiddelde vader weet na een paar weken feilloos welke maat romper en luier z’n zoon heeft, evenals hoe z’n dochter het liefst vastgehouden wordt.

4. Hij wist niet dat ‘ie zo trots kon zijn

De blik van een vader die voor het eerst (en de tweede, derde, vierde en elke daaropvolgende keer) zijn eigen kind ziet, is niet te beschrijven. Het woord ‘trots’ krijgt een geheel nieuwe dimensie.

5. Hij groeit steeds meer in z’n vaderrol

Vaak vindt de nieuwe vader het de eerste tijd spannend (lees: eng) om alleen met de baby op pad te gaan. ‘Wat als ze ineens heel hard moet huilen, op zoek gaat naar een borst of er iets anders onverwachts gebeurt?’ Maar na een paar keer ‘in het diepe’, pakt ‘ie steeds vaker zonder nadenken de buggy en gaat er met z’n kind vandoor. Glunderend van trots. Wat nou spannend?

6. Hij wordt er woest aantrekkelijk(er) van

Cliché, maar waar: weinig dingen zijn sexier dan een vader liefdevol bezig zien met – of gewoon staren naar – z’n kind. Overigens geldt dat zowel voor een man met z’n dochter van een paar weken, evenals voor een vader die z’n 13-jarige zoon meeneemt naar voetbal.

7. Hij heeft af en toe instructies nodig (en vindt dat prima)

Het zou mooi zijn als hier zou staan dat een man, zodra ‘ie vader geworden is, ineens altijd precies weet wanneer moeder de vrouw het fijn vindt a) een kop thee geserveerd te krijgen, b) verteld te worden dat ze nu toch echt even wat tijd voor zichzelf moet nemen, waarna hij de dochter uit haar armen overneemt c) een spontaan Rituals-pakketje op het hoofdkussen gewenst is of d) op enigerlei andere manier ineens precies de gedachten, wensen en behoeften van een vrouw kan lezen. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn. Maar feit is dat de nieuwe vader aanzienlijk meer openstaat voor instructies dan in de tijd dat hij nog geen kind had.

8. Hij wist niet dat ‘ie zoveel van iets kon houden

Natuurlijk zei hij echt wel eens eerder en vaker tegen mensen dat hij van ze hield, maar dat was anders. Overigens geldt dat voor veel vrouwen ook, trouwens. Lieve bijkomstigheid is dat een vader naast de intense liefde voor z’n kind, ook jou als moeder weer anders, mooier, trotser en met meer bewondering bekijkt. Kortom: een enorme implosie van liefde waiting to happen.

9. Het blijft af en toe gewoon een lamzak

Anders zou het wel een heel zoetsappig verhaal worden, en bovendien bezijden de waarheid. Het blijft ook een gewoon een kerel, natuurlijk.

Voor toekomstige vaders is dit ook nuttige lectuur: 9 x dingen die vaders to be moeten weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 x hoe een man verandert als ‘ie vader wordt
Sluiten