Hoe je als volwassene nieuwe vrienden maakt (zonder dat mensen je raar vinden)
Kijk eens naar je eigen vriendengroep: hoeveel van je goede vrienden en vriendinnen heb je al meer dan tien jaar? Waarschijnlijk een flink aantal. Dat komt omdat volwassen mensen minder goed zijn in het sluiten van nieuwe vriendschappen. Met de volgende tips kun je makkelijker nieuwe vrienden maken.
De kern
Niet omdat ze het niet willen, maar omdat levens nou eenmaal lopen zoals ze lopen. Als je jong bent, ben je volop in de omgeving van mensen – elke dag in de klas, op de hockeyclub of in de straat – en bestaat je leven uit weinig anders dan tijd doorbrengen met die mensen. Of je het nu wil of niet, een aantal van hen wordt daardoor bijna automatisch de kern van je vriendengroep.
Nee, dan later. Dan werk je, heb je een relatie en wellicht al kinderen, en heb je daarnaast nog 1001 andere dingen te doen. Waaronder tijd vrijmaken voor die vrienden van vroeger. Nieuwe vrienden maken wordt dan een lastig verhaal.
Operatie ‘nieuwe vrienden maken’ van start
Lastig, maar zeker niet ondoenlijk. De blogster achter de Amerikaanse site Your Tango was het zat dat ze zoveel volgers, maar geen echte vrienden om zich heen verzamelde. En dus startte ze operatie ‘nieuwe vrienden maken als volwassene’. Met succes, want een jaar later zegt ze er een aantal nieuwe, dierbare vriendschappen bij ‘gekregen’ te hebben, zonder dat deze mensen haar raar of opdringerig vonden. Hoe ze dat deed? Zo!
1. Zoek verdieping met je vrienden van nu (en met wie je vroeger close was)
Vaak heb je in je omgeving vrienden met wie je vroeger closer was dan nu. Dat het nu minder dik of diep is dan vroeger kan veel redenen hebben, maar het wil niet zeggen dat jullie vriendschap niet weer terug kan worden getrokken naar een ‘hoger’ niveau. De tip is dan ook om eerst je pijlers te richten op die mensen en te kijken of er nog meer in het vriendschapsvat zit. Een appje met ‘hey, hoe is het, zullen we binnenkort weer afspreken, ik mis je’ kan vaak een goede opening zijn. Overigens is het zaak dit alleen te doen bij mensen wiens diepe vriendschap je oprecht mist, niet alleen omdat het vroeger ooit zo leuk was.
2. Ga naar voor de hand liggende plekken waar de kans groot is op nieuwe vrienden
Vind je frisbeeën of boksen heel leuk maar heb je er nooit iets mee gedaan? Houd je enorm van musea maar ga je eigenlijk te weinig? Kijk dan of je je hobby’s vanaf nu in groepsverband kunt doen. Een wekelijkse boksklas of een clubje mensen dat een keer per maand met elkaar naar musea gaat is zo gevonden. Een gedeelde interesse is er ook al, en laat dat nou net een prachtig uitgangspunt zijn voor een mooie vriendschap in wording.
3. Toon oprechte interesse in de beoogde vriend(in)
Let op: pas op dat mensen je niet raar vinden, maar probeer moeite te doen om interesse in anderen te tonen en daar adequaat op in te spelen. Wil je graag een dieper niveau in een vriendschap aanboren, dan zul je daar – zo min mogelijk gekunsteld – ook je best voor moeten doen. Als die leuke collega die je op het oog hebt als vriendin vertelt over haar onderzoek in het ziekenhuis deze donderdag, maak dan in je hoofd een mental note: ‘donderdagochtend collega een whatsapp sturen’. Wat niet wil zeggen dat je haar de hele dag moet blijven bombarderen met ‘kop op!’ en ‘al nieuws?’ appjes, maar dat ene, attente hart onder de riem-gebaar die ochtend was genoeg.
Lees ook: Dit is waarom vriendschappen na je veertigste beter worden
4. Stel open vragen en laat iemand z’n eigen verhaal vertellen
Je doet het niet expres, maar je bent niet de enige die vaak over zichzelf praat. Het is vaak de tweede natuur van de mens: iemand vertelt iets over iets wat ze meegemaakt heeft, en een minuut later vertelt iemand anders een soortgelijk verhaal. Terwijl het leuk is ervaringen te delen en anderen het gevoel te geven dat ‘you’ve been there too’, is het soms beter iemand ongehinderd haar verhaal te laten vertellen. Wat niet wil zeggen dat je niet een half uur later alsnog je eigen verhaal eroverheen kunt gooien – de waarheid ligt ongeveer ergens in het midden.
5. Maak je bedoelingen duidelijk
Deze heeft wat mij betreft een aardig risico op de ‘mensen vinden je raar’-score, maar Your Tango vindt dat als je graag vrienden wil worden met iemand, je dit gewoon vanaf het begin duidelijk moet maken. Net zoals je vroeger verkering vroeg aan je buurjongen, kun je gewoon de vraag ‘ik vind jou leuk, zullen we vrienden worden?’ voorleggen. Liefst zo snel mogelijk, dan weet iedereen waar ‘ie aan toe is. Verfrissend, wel. Maar he, je moet toch even uit je comfortzone, wil je nieuwe vrienden maken.
6. Begin een eigen clubje of groep
Voor als er nog geen museum- of boekenclub bestaat in jouw buurt, of je die ene die al bestaat niet leuk vindt: begin je eigen club. Met als bijkomstig voordeel dat je zelf kan selecteren wie wel en niet toegelaten wordt.
7. Organiseer een diner voor een paar leuke mensen
Met als gasten mensen uit zowel verleden als heden en kijk wat er gebeurt. Wie weet kunnen zij ook onderling ook weer nieuwe vrienden maken.
Oude liefde roest niet: 12 redenen waarom je eerste beste vriendin zo bijzonder is