Redactie
Redactie Body 13 nov 2014

Nieuwsgierig zijn heeft zo z’n voordelen!

‘Zeg, jij bent wel erg nieuwsgierig!’ ‘Ja, is daar iets mis mee?’ Nieuwsgierig zijn wordt lang niet altijd als iets positiefs gezien. Misschien vraag je wel nét iets te vaak door? Op sociaal vlak moet er mee oppassen, maar leg jezelf niet te veel beperkingen op. Het is namelijk best voordelig om een nieuwsgierig karakter te hebben:

1. Het houdt je hersenen in topconditie!

Nieuwsgierig zijn staat gelijk aan hersengymnastiek. Je wilt dingen weten, uitvogelen, je bent mentaal actief. Volgens onderzoek werkt het in je voordeel als jij je hersenen dagelijks stimuleert. Het kan je zelfs beschermen tegen de ziekte van Alzheimer! Dus hé, geen kritiek op ouderen die bingo spelen of alleen nog maar kaarten. Zij zijn bezig met hersengymnastiek.

2. Het helpt je bij het leren

Onderzoek wijst uit dat het makkelijker is om dingen te leren die je interesseren. Als je nieuwsgierig van aard bent, sta je automatisch voor meerdere dingen open. Je bent niet zozeer ‘slimmer’, maar leren zal je makkelijk afgaan. Zie dit als een groot voordeel, want zelfs de slimste mensen hebben soms niet genoeg motivatie om dingen af te maken.

3. Het helpt je bij je angsten

Wie nieuwsgierig is, stapt makkelijker over bepaalde angsten heen. Vind je het eng om nieuwe dingen te proberen? Of om nieuwe mensen te leren kennen? Dan ben je zeker niet alleen. Alleen kan een gezonde dosis nieuwsgierigheid de situatie snel keren: je wilt weten hoe dat gerecht smaakt, hoe mensen op je zullen reageren, of hoe dat dat verre land nou écht is. Klinkt logisch, maar het is ook wetenschappelijk bewezen.

4. Het stimuleert je om gelukkig te zijn

Dit is interessant. Hoogleraar psychologie Todd Kashdan schreef het boek Curious?: Discover the Missing Ingredient to a Fulfilling Life. Volgens hem heeft ieder mens van kinds af aan een soort ‘basisgeluk‘. Dit niveau kun je opkrikken dankzij nieuwsgierigheid, omdat je minder angsten voelt (#3) en comfortabeler leeft. ‘In plaats van de wereld om ons heen te controleren, zal een nieuwsgierig mens het leven als een aangename speurtocht zien, waardoor hij leert en groeit.’

5. Het heeft een positief effect op relaties

Oké, doorvragen is nooit slim, maar de juiste vragen stellen is juist super sociaal. Sterker nog, wetenschappers stelden vast dat nieuwsgierige mensen vaak uitstekende luisteraars en goede gesprekspartners zijn. Dit maakt ze populair als vriend of vriendin. Prille relaties hebben er profijt van als één van de twee partners nieuwsgierig is. Iemand moet het gesprek op gang houden…

Wie had dat gedacht? De juiste dosis nieuwsgierigheid kan je dus een extra zetje geven. Dat wil jij je kind natuurlijk niet onthouden. Met dit lijstje Nederlandse kidsproof musea wordt de nieuwsgierigheid van jonge kinderen ongetwijfeld geprikkeld.

Reageer op artikel:
Nieuwsgierig zijn heeft zo z’n voordelen!
Sluiten