Redactie
Redactie Opvoeden 16 aug 2017

Heb je een heel nieuwsgierig kind? Dat is naast vermoeiend ook heel erg goed

Het gezegde luidt: ‘brutale mensen hebben de halve wereld’. Misschien moet die gevleugelde uitspraak een keer aangepast worden, want het blijkt dat het vooral nieuwsgierige mensen zijn die aan het langste eind trekken.

Veel vragen

Mijn driejarige dochter verkeert denkelijk nog in het beginstadium, maar schiet nu al dagelijks een spervuur aan vragen op ons af. Niet altijd even relevant, maar dat het er veel zijn, staat als een paal boven water. Dat belooft wat, want onderzoek wijst uit dat kinderen veel vragen per dag stellen. Heel veel.

‘Vraag maar aan papa’

Toegegeven er zijn momenten waarop ik haar non-stop ‘waarom-, hoe-, en waarom we/niet?’ vragen graag zou beantwoorden met ‘ik heb werkelijk waar geen idee’, ‘daarom’ of ‘vraag dat vooral straks aan papa, die kan daar honderduit over vertellen’. Maar daarnaast is die gretige nieuwsgierigheid ook leuk en ontwapenend.

En héél erg goed, zo blijkt. Onderzoek laat namelijk zien dat nieuwsgierige kinderen die veel vragen stellen, aanzienlijk meer onthouden van wat ze te weten komen dan kinderen die minder vragen stellen. Dat is op zich geen verrassing; we weten al lang dat nieuwsgierigheid een voorwaarde is om te leren. Maar het onderzoek toont ook aan dat de nieuwsgierigheid ertoe leidt dat kinderen ook ‘saaie’ en ‘irrelevante’ zaken onthouden. Met andere woorden: die wil je in je team hebben bij Triviant.

Genetische factoren

Het onderzoek bekeek ook op welk moment van de dag de nieuwsgierigheid van kinderen het grootst (lees: vermoeiendst) was. Mijn persoonlijke opvatting zou zijn dat het de hele dag voortduurt, maar volgens de onderzoekers is daar geen eenduidig antwoord op te geven. De mate van nieuwsgierigheid bij kinderen hangt af van onder meer hun precieze leeftijd, genetische factoren en of ze stress ervaren.

De moraal van het verhaal is dat er niks anders op zit dan a) alle vragen van je kinderen zo goed en zo kwaad als het kan te beantwoorden en b) hun nieuwsgierigheid vooral verder aan te moedigen. In ieder geval totdat ze dingen zelf kunnen googelen. Het gaat ze ver brengen, zowel qua hoeveelheid triviantjes als later in hun carrière.

Naast nieuwsgierige kinderen, schoppen trouwens ook koppige kinderen het heel ver

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Neuron

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heb je een heel nieuwsgierig kind? Dat is naast vermoeiend ook heel erg goed
Sluiten