Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 8 sep 2017

Met deze simpele truc bevorder je de nieuwsgierigheid van je kind

Ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt: jonge kinderen zijn er dol op. Ze zijn van nature nieuwsgierig en willen er maar al te graag achter komen hoe alles werkt. Maar blijven ze ook altijd even nieuwsgierig? Of moeten wij ze soms een duwtje in de juiste richting geven?

Volgens Ian Leslie – auteur van het boek Curious: The Desire to Know and Why Your Future Depends on it is het inderdaad zo dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn. Maar, zegt hij, die nieuwsgierigheid kan wel wegebben. Het is de verantwoordelijkheid van ouders om nieuwsgierigheid bij hun kinderen te bevorderen.

In een live interview met The Huffington Post zegt hij het volgende: “Er is een manier om de nieuwsgierigheid bij kinderen hoog te houden, en dat is door ja te zeggen op hun wens om te ontdekken. Betrek je kinderen in gesprekken. Beantwoord hun vragen en stel vragen terug. Er is verbazingwekkend onderzoek geweest dat aantoont dat kinderen die nieuwsgierig zijn de kinderen zijn die in huishoudens zijn opgegroeid waar de ouders ze hebben betrokken in gesprekken.”

Maar waarom willen we eigenlijk dat onze kinderen nieuwsgierige aagjes zijn? Mogelijk omdat het ze tijdens hun opleiding kan helpen. Volgens Deborah Farmer Kris, van het Boston University’s Center for Character and Social Responsibility, is nieuwsgierigheid gebonden aan academische prestatie. Onderzoek laat zien dat wanneer mensen nieuwsgierig zijn naar iets ze niet alleen sneller leren, maar ook beter.

Zo bevorder je nieuwsgierigheid

Een simpele truc om nieuwsgierigheid bij kinderen aan te wakkeren is het volgende: schenk aandacht aan hun vragen. Zoals je waarschijnlijk wel weet kunnen jonge kinderen eindeloos veel vragen stellen. Een greep uit hun repertoire: ‘Mama, waarom groeien appels aan een boom?’,‘Waarom hebben koeien zwart met witte vlekken?’, ‘Waarom wordt het donker?’, ‘Waar gaat de zon naartoe als hij onder gaat?’ And so on..

Toegegeven: als je op deze manier de hele dag door vragen krijgt kan dat best vermoeiend zijn. En dus antwoorden we vaak met een ‘dat vertel ik later wel’ of ‘nu even niet schat, ik heb het druk’. Maar is dat niet een beetje zonde? Door niet serieus in te gaan op hun vraag drukken we eigenlijk hun enthousiasme en nieuwsgierigheid de kop in. Wat je volgens Deborah beter kunt antwoorden? ‘Dat is een goede vraag. Laten we het samen uitzoeken!’

Hoe doe je dat?

Dat uitzoeken dat kan op drie manieren. Ten eerste kun je ze laten experimenteren. Zeg wat ze wel en niet kunnen doen. Willen ze weten wat er gebeurt als ze een pak appelsap ondersteboven houden? Laat ze dan buiten spelen met een flesje water. Volgens Deborah moet je ze de ruimte geven om hun wereld te verkennen. Als je precieze instructies geeft over hoe te spelen zullen ze minder geneigd zijn hun eigen ontdekkingen te doen. Maar als je ze zelfstandig laat ontdekken worden ze nieuwsgierig en vinden ze meer kans om op nieuwe, creatieve manieren te spelen.

Valt de optie om te experimenteren af, bijvoorbeeld omdat het om een kennisvraag gaat? Zoek het antwoord dan op. Máár, voordat je onze grote vriend Google erbij pakt: vraag je kind wat hij of zij denkt. Prikkel hun gedachten. Opzoeken kan altijd nog toch?

LEES OOK: 7 vragen die elk kind stelt (en de antwoorden)

De derde optie om tot een antwoord op hun vraag te komen: schakel een deskundige in. Geen zorgen, die deskundige hoeft niet een hoge wetenschappelijke pief van de universiteit te zijn. Het kan ook gewoon een tante zijn, of de buurman. Help je kind inzien dat hij of zij omringd is door mensen die graag hun kennis willen delen. Denk na over hoe vrienden en familie hun vaardigheden, hobby’s en levenservaringen met je kinderen kunnen delen. Willen ze iets weten over dieren? Misschien ken je wel iemand die opgroeide op een boerderij.

Laat ze zich vervelen

Naast het beantwoorden van hun vragen (door middel van experimenteren, opzoeken of de hulp van een deskundige) is er nog een manier om nieuwsgierigheid bij kinderen te bevorderen. Het is heel simpel: laat ze zich gewoon vervelen. Als de dag van je kinderen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zit volgepland met activiteiten hebben ze nooit de kans om hun geest te laten dwalen. En juist daar worden ze creatief en nieuwsgierig van.

Tip: zet de televisie uit. Kinderen kunnen wel leren van bepaalde tv-programma’s, maar het is passieve consumptie van informatie. Nieuwsgierigheid is een actieve staat. Een beter alternatief is bijvoorbeeld om je kinderen buiten te laten spelen.

Prijzen of niet?

Tot slot nog dit: soms wordt ook aangeraden om nieuwsgierigheid te prijzen. Kinderen zouden moeten weten dat nieuwsgierigheid een goede eigenschap is en dat het iets is dat wij waarderen omdat het ze zal helpen leren en groeien. Toch zijn de meningen hierover verdeeld.

Studies suggereren dat het prijzen van kinderen voor het doen van een bepaalde activiteit (bijvoorbeeld uitvinden hoe iets werkt) hun plezier in de activiteit ondermijnt. Waarom? De focus verschuift van het leerproces naar de beloning, zegt Alfie Kohn – auteur van Punished by Rewards. ‘Kinderen leren het best wanneer ze in staat zijn om te reageren op hun natuurlijke nieuwsgierigheid over de wereld. Beloningen hebben de neiging om dat te ondermijnen.’

Wow! Zo veel vragen stellen kinderen hun moeder… per dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pbsparents.comThe Huffington PostPaper and glue

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze simpele truc bevorder je de nieuwsgierigheid van je kind
Sluiten