Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Body april 22, 2019

De vraag der vragen: kan je niezen met je ogen open?

Misschien heb je er weleens over nagedacht, misschien niet: niezen met je ogen open, is dat mogelijk? Grote kans dat je er nu wél over na gaat denken. Waarom trek je automatisch zo’n gek gezicht als je moet niezen? Zou je ook kunnen niezen met je ogen open?

Misschien is de grotere vraag wel: zou je het moeten willen? Er gaan namelijk verhalen de ronde dat je ogen eruit kunnen ploppen als je niest met je ogen open. Say what?! Hoog tijd om op onderzoek te gaan:

Waarom niezen we überhaupt?

Waarom we niezen is heel simpel: een nies ontstaat wanneer iets in de slijmvliezen in je keel of neus irriteert. Met een plotselinge (en vaak krachtige) beweging stoot je neus de lucht uit je neus en mond. Zodra je een kriebel krijgt, duurt het niet lang voor je gaat niezen. Wat de trigger is die ervoor zorgt dat je moet niezen, verschilt per persoon. Bij de één kunnen dat pollen zin, de ander moet niezen tijdens het epileren van de wenkbrauwen (ik ben diegene), de ander moet veel niezen door huisstofmijt of een andere allergie. Merk je dat je vooral ‘s ochtends veel moet niezen? Daar is een reden voor, en dat is een reden die je misschien niet zou verwachten.. Heb je vooral last van niesbuien door hooikoorts? Sporttape kan helpen, lees hier Famme’s Sharon haar ervaring!

Waarom knijp je altijd je ogen dicht?

Waarom knijpen we onze ogen altijd dicht als we niezen? Kan je ook je ogen openhouden? Je kunt het natuurlijk proberen, maar ik kan je vertellen dat dat knap lastig is. Bovendien hebben experts de vraag waarom we niezen met ogen dicht nog nooit kunnen beantwoorden. Wél zijn er een aantal theorieën:

Zo wordt er gezegd dat je door het sluiten van je ogen, je ogen worden bescherm tegen deeltjes en andere micro-organismen die in het rond vliegen zodra je niest. De smurrie uit je neus en mond zouden voor irritaties of infecties kunnen zorgen. Je zou het sluiten van je ogen dus kunnen zien als een soort beschermingsmechanisme.

Een andere theorie stelt dat het sluiten van je ogen tijdens het niezen te maken heeft met onwillekeurige spiersamentrekkingen. De spieren in je gezicht trekken samen wanneer je niest. Sommige spieren liggen rond de ogen, dus die trekken óók samen. Toch kan er gezegd worden dat er niet genoeg onderzoek naar dit onderwerp is gegaan. Er kan dus geen duidelijk antwoord op worden gegeven.

Kán je niezen met open ogen?

Dan nu de vraag der vragen: is het überhaupt mogelijk om te niezen met je ogen open? Het schijnt mogelijk te zijn om te niezen met je ogen open, lichamelijk gezien dan (ik heb het geprobeerd, niet gelukt, dus vraag me niet hoe). Toch raden doktoren het af. Niet zo gek na het horen van de mogelijke theorieën waarom we onze ogen sluiten: stel je voor dat het sluiten van je ogen echt een beschermingsmechanisme is van je lichaam, dan is er dus duidelijk een reden voor.

Of je oogballen er écht uitploppen uit als je probeert te niezen met je ogen open? Nee, hoor. Mijne zitten er nog in, met lens en al.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De vraag der vragen: kan je niezen met je ogen open?
Sluiten