Eva Dusch
Eva Dusch Erop uit augustus 30, 2015

Nijntje verovert het Rijksmuseum

Dit mag best een unicum genoemd worden: Nijntje heeft een aparte vleugel in het Rijksmuseum veroverd. De tentoonstelling ‘Dick Bruna. Kunstenaar’ gaat uiteraard over maker Dick Bruna en zijn wereldberoemde konijn.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de 60e verjaardag van Nijntje. Het wereldberoemde konijntje met grote witte oren, zwarte kraaloogjes en een klein mondje is inmiddels over de hele wereld bekend, zowel bij kinderen als volwassenen. Hiermee mag het zich gerust tot een waar icoon rekenen.

Het gehele oeuvre

In 1955 werden de eerste schetsen van het konijntje op papier gezet, op het strand van Egmond aan Zee. En de rest is geschiedenis. In totaal zijn er 120 objecten te zien van de grafisch vormgever en kunstenaar uit Utrecht, met Nijntje als bekendste gezicht. Die kunsthistorische rode draad in Bruna’s werk wordt nu voor het eerst uitgebreid zichtbaar gemaakt. De expositie in de Philipsvleugel van het museum toont affiches, boekomslagen, grafisch werk en uiteraard ontwerpen voor Nijntje, die opvallen door de bekende heldere lijnen en primaire kleuren.

Eens kijken of de kids nu nog steeds schoorvoetend mee gaan naar het museum…

De tentoonstelling is tot en met 15 november 2015 te zien in het Rijksmuseum. Op zondag 13 september vindt er in het museum een speciale lezing plaats over de tentoonstelling.

Dit zijn de tien allerleukste kidsproof musea in Nederland>

Reageer op artikel:
Nijntje verovert het Rijksmuseum
Sluiten