Sofie Obbens
Sofie Obbens Ouderschap 24 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Nog te vaak geen gelijke verdeling in het gezin: ‘Rolpatroon thuis blijft onveranderd’

Werk en gezin worden steeds meer verdeeld tussen beide ouders. In 1990 was het aantal tweeverdieners 46 procent, inmiddels ligt dit percentage boven de 71 procent. Zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor veel ouders is het een bewuste keuze is om werk en gezin te verdelen. Maar daarnaast heeft de verdeling ook veelal economische redenen: ouders moeten vaak beiden werken om in hun levensonderhoud te voorzien.

Oudercoach Kimberley Galenkamp ziet de voor- en nadelen terugkomen in de praktijk. Want van een echt gelijke verdeling blijkt in veel gevallen toch nog geen sprake.

Betrokkenheid vader

Het mooiste aan de verdeling is dat vaders nu veel meer betrokken zijn bij de opvoeding. Twee ouders brengen altijd meer invloeden mee dan één, dus dat is erg positief. Daarnaast geven veel mannen bij mij aan er zelf ook echt van te genieten en het leven mag natuurlijk uit veel meer dan werk bestaan. Ik vind dat een hele mooie beweging!

Rolpatroon thuis blijft onveranderd

Een valkuil is dat – ondanks het grote aantal moeders dat werkt – de traditionele rolpatronen in veel gezinnen wel hetzelfde blijven. Moeders nemen in zo’n geval toch nog het grootste deel van de zorg- en opvoedtaken op zich en dat heeft een enorm effect op de mentale gesteldheid van moeders. Waar moeders vroeger ‘alleen’ voor de kinderen zorgden, hebben ze nu een dubbele ‘baan’: betaald bij hun werkgever en onbetaald thuis.

Vergeet de mentale belasting niet

Om te voorkomen dat je niet overwerkt raakt, is het goed om de zorgtaken goed onderling te verdelen. Hierbij is het belangrijk om niet alleen de fysieke taken – zoals koken, het naar school brengen van de kinderen en het huishouden – mee te nemen, maar ook de mentale belasting. Hiermee bedoel ik de taken die emotioneel en mentaal iets van je vragen, zoals plannen, organiseren en het continu nadenken over alles wat niet vergeten mag worden. En dat is nogal wat!

Werkgevers hebben hierin ook een aandeel

Werkgevers hebben hier ook nog stappen in te maken. Het gebeurt helaas nog vaak dat mannen op de werkvloer de vraag krijgen waarom hun vrouw dat niet doet, als er bijvoorbeeld wordt aangegeven dat hij eerder weg moet om zijn kind op te halen. Zeker de oudere generatie managers gaat uit van een traditioneel rolpatroon, waarin de moeder thuis is voor de kinderen, maar dat is anno 2024 absoluut niet meer de realiteit. Maak dit bespreekbaar met je werkgever en probeer elkaar als ouders ook hierin af te wisselen.

Vangnet is onmisbaar

Het kan natuurlijk weleens voorkomen dat jullie allebei in een enorme tweestrijd zitten tussen werk en gezin. Een fijn vangnet is daarom onmisbaar. Dit vangnet kan bestaan uit familie en vrienden die in de buurt wonen, maar ook uit buren, ouders van school en een betaalde flexibele oppas. Ze zeggen niet voor niets: “It takes a village to raise a child”: hulp vragen is niet gek, maar hartstikke belangrijk! En in andere culturen juist heel gebruikelijk.

Lees hier 5 vragen aan ondernemer Manon van Essen: ‘Wij hebben thuis een duidelijke rolverdeling’

Zo praat je met je partner over de (scheve) taakverdeling in het huishouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme