Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 16 apr 2019

Een noodfonds opbouwen: in 7 stappen heb je dat gedaan

Op financieel gebied is het verstandig om een noodfonds (ook wel buffer) op te bouwen, al is het alleen om onverwachte kosten voor een autoreparatie of nieuwe wasmachine te kunnen betalen.

Toch zijn er maar weinig mensen die een buffer opbouwen. Sterker nog, Nibud ontdekte vorig jaar dat de meeste Nederlanders onvoldoende buffers opbouwen. Twee op de vijf zet geld opzij voor het geval dat. Een deel van de ondervraagden doet het niet omdat er simpelweg geen ruimte voor is, maar van de mensen die deze ruimte wel hebben, doet slechts 39 procent het. En dat terwijl het toch echt wel slim is om een buffer op te bouwen. En ergens weet je dat misschien wel, maar heb je ook daadwerkelijk een (voldoende) buffer? Hoe begin je met opbouwen?

Hoe groot moet je buffer zijn?

Het verschilt per persoon hoe groot je buffer moet zijn. Een buffer of noodfonds is bedoeld om onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven direct te kunnen betalen zonder dat je een lening hoeft af te sluiten of je levensstijl rigoureus moet aanpassen. Je kunt via verschillende online tools berekenen hoe groot jouw buffer moet zijn, neem deze tool bijvoorbeeld.

In 7 stappen een buffer opbouwen

Hoe groot of klein je buffer ook is, deze 7 stappen kunnen je helpen bij het opbouwen van een noodfonds of buffer:

1. Kijk eens naar je maandelijkse uitgaven

Voor je kan bedenken hoeveel geld je in je buffer wil stoppen, moet je inzicht hebben in je financiën. Het kan een fijn gevoel zijn om minimaal drie tot zes maanden aan maandelijkse uitgaven te kunnen dekken in je noodfonds. Tel al je kosten bij elkaar op, en dan hebben we het vooral over essentieel zaken als huisvesting, nutsvoorzieningen, leningsbetalingen, eten, verzekeringen etc. Als je inzicht hebt in al je maandelijkse kosten, heb je een goede basis voor hoeveel geld je nodig hebt om mee te beginnen in een noodfonds.

Heb je wel eens gehoord van een rainy day fund? Lees hier wat het is en waarom het handig is om een te hebben

2. Hoe lang kun je zonder je inkomen?

Je moet ook rekening houden met het feit hoe het gaat zijn als je een primaire inkomensbron verliest. Hoe lang zou je zonder dat inkomen kunnen?

3. Bedenk een maandelijks doel

Een maandelijks doel voor ogen hebben kan helpen om een routine wat betreft sparen te krijgen. Als je eenmaal je uitgaven in kaart hebt, kun je bekijken hoeveel je elke maand kan sparen om je doel te behalen. Zorg ervoor dat het sparen an zich minder overweldigend wordt, en juist onderdeel is van een routine.

4. Snijd in je uitgaven waar mogelijk

Je geeft waarschijnlijk veel meer geld uit naar een bepaald deel van je leven dan je zou willen, lunch je bijvoorbeeld best vaak buiten de deur? Of heb je verschillende dure hobby’s? Dat zijn dan uitgaven waar je best op kunt besparen. Het geld dat je weer uit die uitgaven bespaard kun je toevoegen aan je noodfonds.

5. Zet je noodfonds apart van je betaalrekening

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je noodfonds deel te laten uitmaken van je spaarrekening (want waarom ook niet, het is er immers voor spaargeld), is het toch verstandig om je noodfonds los te zien van je ‘dagelijkse’ bankrekening(en).

LEES OOK: 10 tips om te sparen zonder dat je het doorhebt

6. Automatische betaling is je beste vriend

Het autoriseren van geld naar je noodfonds kan handig zijn. Voeg het toe naast je andere automatische betalingen, zoals bepaalde rekeningen. Hup, zodra je salaris binnen is gaat er gelijk een deel van naar je noodfonds.

7. Zorg ervoor dat je er makkelijk bij kan

Het moet natuurlijk ook weer niet té toegankelijk zijn, maar het is wel belangrijk dat je makkelijk toegang hebt tot je noodfonds.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een noodfonds opbouwen: in 7 stappen heb je dat gedaan
Sluiten