Unicef: grens is bereikt voor kinderen in de Nederlandse noodopvang

Nieuws Lise Steegmans 9 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF noemt de situatie voor kinderen in de noodopvang in Nederland onhoudbaar. De aanhoudende crisis is schadelijk voor de ontwikkeling van de meer dan 2000 kinderen die daar wonen.

“We laten de kinderen aan hun lot over”, concludeert Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Kinderen in noodopvang in Nederland

Zo lang er sprake is van noodopvang dient deze te voldoen aan minimumnormen voor de opvang van kinderen. Op dit moment worden de rechten van kinderen die in Nederland asiel aanvragen onvoldoende beschermd door de Nederlandse overheid.

“We zien hoe de situatie voor kinderen in de noodopvang week na week verder verslechtert. De noodopvang voldoet niet aan de minimumeisen voor opvang van kinderen die op de vlucht zijn. Hulporganisaties, maar ook COA laten weten dat dit echt niet meer kan. En toch worden er meer tenten neergezet die ongeschikt zijn voor kinderen, zoals vorige week in Soesterberg. Er verandert niets”, aldus Laszlo. “We laten deze kinderen aan hun lot over. Dat móet de overheid zich aantrekken. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft ons eerder laten weten zich te bekommeren om de situatie van kinderen in de asielopvang. Het is tijd om de daad bij het woord te voegen.”

Schadelijk en ongeschikt

Ondanks eerdere noodkreten, onderzoeken en toezeggingen dat het belang van kinderen serieus zal worden meegewogen, blijkt de situatie in de noodopvang voor kinderen schadelijk en ongeschikt. Kinderen moeten met honderden anderen verblijven in overvolle opvanglocaties en tenten. Er is een gebrek aan onmisbare basisvoorzieningen, zoals veiligheid, privacy, begeleiding en psychosociale hulp.

Licht en lawaai

UNICEF sprak tussen januari en mei van dit jaar met kinderen op verschillende noodopvanglocaties. Zo is er Nala van 16, een stil en verlegen meisje uit Somalë: ’Er is geen deur in onze kamer, daarom blokkeren we ‘s nachts de opening, omdat er anders een vreemde aan je bed kan staan. Ik kan niet slapen door al het lawaai ’s nachts, en de volgende ochtend gaan om half zeven de lichten al aan. Ik val dus laat pas in slaap en wordt vroeg weer wakker. Alleen op zaterdag en zondag gaat het licht om zeven uur pas aan. Gelukkig is er wel altijd bewaking, ook ‘s nachts.”

Ook de 16-jarige Karam uit Syrië heeft moeite met het gebrek aan privacy. Hij kwam in oktober zonder familie aan in Nederland. Sindsdien woont hij in de opvang samen met vijftig jongerens, “Ik heb niemand om mee te praten en geen plek om even alleen te kunnen zijn. Eerlijk gezegd: nee, dat vind ik niet echt fijn. Ik deel mijn kamer met vijf personen en elke dag hebben we problemen. Ja, we hebben heel veel problemen over niks. Dus dat gaat niet altijd goed. Maar ja, ik kan er niks aan doen.”

Opvangcrisis

Suzanne Laslzo: “Deze kinderen hebben al zo veel meegemaakt. Kinderen hebben een stabiele, rustige en veilige omgeving nodig om op te groeien. Deze kinderen zijn op de vlucht en zoeken bescherming. In plaats daarvan komen ze terecht in een opvangcrisis die de schade nog groter maakt.”

UNICEF roept op om kinderen voorrang te geven bij overplaatsing van grootschalige noodlocaties naar kleine opvanglocaties waar ruimte is om gewoon kind te zijn. Daarnaast wil UNICEF dat kinderen in de noodopvang voldoende zorg en psychosociale hulp krijgen en naar school kunnen. Veel verhuizen betekent naast aantoonbare schade voor hun ontwikkeling dat kinderen ook steeds naar een andere school moeten. Of soms niet naar school kunnen als er geen geschikt onderwijs in de buurt van de noodopvanglocatie is.

Miljoenen kinderen op achterstand door sluiting scholen in coronatijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme