Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 1 okt 2015

Nooit meer discussies over het opvoeden, zo krijg je het voor elkaar

Ja, je ontkomt er niet aan, jullie zijn nu eenmaal verschillend, je partner en jij. En dus hebben jullie misschien ook wel andere ideeën over opvoeden (we gaan hierbij even uit van de ‘reguliere meningsverschillen’). Zó pak je het dan aan.

1. Ga niet openbaar in discussie

Ben je het niet eens met de andere ouder? Ga niet ten overstaan van de kinderen in discussie, maar praat er pas over als ze bijvoorbeeld in bed liggen. Niet alleen ondermijn je met ‘openbaar discussiëren’ het gezag van je partner, ook leren de kids aanvoelen op welke gebieden ze jullie in de toekomst kunnen ‘uitspelen’ tegen elkaar.

2. Kies soms voor de strengste weg

Twijfel je of jouw aanpak of die van je lief het beste is? En gaat het bijvoorbeeld over iets als bedtijden of zakgeld? Ga dan in eerste instantie voor het ‘strengste’. Het is altijd makkelijker om een regel minder streng te maken, dan andersom (‘Vorige keer mocht het wél!’).

3. Wees vergevingsgezind

Laten we eerlijk zijn, perfect ouderschap bestaat gewoon niet. Jullie zullen allebei weleens iets niet helemaal goed doen en al doende leer je een nóg betere ouder te worden. Kijk zo niet alleen naar jezelf, maar ook naar je partner.

Bron: Tumblr

4. Haal de angel eruit

Zijn jullie tegen een groot verschil van mening aangelopen? Zoek een moment uit dat jullie allebei uitgerust zijn en probeer er dan over te praten zónder dat jullie de ander proberen te overtuigen. Vertel wat je eigen mening is, waar die vandaan komt en waarom die zo belangrijk voor je is. De ander mag níet praten of onderbreken als jij aan het woord bent en andersom. Luister goed naar wat de ander zegt en probeer je in hem te verplaatsen.

5. Probeer tot een oplossing te komen

Samen opvoeden is geen vechtpartijtje, maar een samenwerkingsverband. Houd dat continu in je achterhoofd. Probeer tot een oplossing te komen in plaats van de ander tot aan zijn enkels af te fikken.

6. Realiseer je dat jullie allebei anders zijn

Jullie zullen nooit helemáál hetzelfde zijn. Accepteer dat. Want is het nu écht zo erg dat hij de jongens soms in hun ‘overdagkleren’ in bed legt? Probeer de overkomelijke verschillen een beetje te relativeren. Het wassen van de lakens mag hij dan zelf doen!

Zou hondenfluisteraar Cesar Milan goede kinderopvoedadviezen hebben denk je? Lees het hier! >

Waarover verschillen jij en je partner qua opvoeding? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Nooit meer discussies over het opvoeden, zo krijg je het voor elkaar
Sluiten