Eva Dusch
Eva Dusch Body 11 jun 2017
Leestijd: 6 minuten

Verstandig zonnen: 9 x dít moet je weten over zonbescherming

Heerlijk die warme zonnestralen op je blote benen! Maar huidkanker is de snelst stijgende vorm van kanker. Ondanks dat iedereen weet dat smeren belangrijk is, wordt dit lang niet altijd goed gedaan. We vroegen onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee alles wat we moeten weten over verstandig zonnen.

Je zou zeggen dat we anno 2017 nooit meer onbeschermd de zon in gaan. Wat heet: dúrven. We moeten inmiddels toch wel beter weten. En hoeveel schrikbarende nieuwsberichten over huidkanker moeten we nog lezen?

Verstandig zonnen

Kortom: we kunnen je niet vaak genoeg vertellen hoe belangrijk het is om je regelmatig in te smeren en steevast een sunblock in je tas te hebben.

Dit is waarom je jouw zonnebrand nóóit moet delen met je kind

1. Hoelang kun je maximaal onbeschermd in de zon blijven?

“Als je alleen al kijkt naar het rood worden van de huid, dan heeft een stukje onbeschermde huid met bijvoorbeeld huidtype 2 (je huid wordt langzaam bruin en je verbrandt best snel red.) over het algemeen 200 joule nodig om minimale roodheid te veroorzaken.

Als je een zonnebrandcrème gebruikt kan je deze tijd x de SPF van het product in de zon berekenen. Dus mocht je huid na twee minuten rood kleuren, dan kun je 2 minuten x SPF15 dus 30 minuten in de zon. Mits je voldoende hebt aangebracht van de zonnebrandcrème!

Omdat het echter voor elke huid anders kan zijn en zelfs bruin worden (zonder te verbranden) al een teken van huidbeschadiging is, is het beter om geen risico te nemen en helemaal niet onbeschermd de zon in te gaan.”

Insmeren kun je leren: dit moet je weten over zonnebrandcrème

2. Wat zijn de meest onderschatte gevolgen van onbeschermd zonnen?

“Zonschade is echt gerelateerd aan huidkanker. Volgens berekeningen krijgt de komende jaren 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker, mede veroorzaakt door ons zongedrag.

Huidkanker is ook de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Omdat je niet direct de schade ondervindt van onbeschermd zonnen wordt het effect onderschat.

Met name zonschade tijdens de kindertijd is van belang, als je een keer flink verbrandt verdubbelt de kans op het krijgen van melanoom later in je leven.

Verder wordt ongeveer 90% van de huidveroudering door de zon veroorzaakt. Wil je op latere leeftijd nog een mooie huid, bescherm je dan goed tegen de zon.”

3. Moeten we in het buitenland sowieso een hogere factor gebruiken dan in Nederland?

“Het is belangrijk om je huid te beschermen vanaf een UV-index van 3 (dit kan je zien op de site van het KNMI of op www.smeerjein.nl). De UV-index geeft de mate van sterkte van de UV-straling weer.

Gebruik elke dag op z’n minst een SPF 15. Mocht je bijvoorbeeld een buiten hobby hebben of je gaat naar het strand, kies dan voor een SPF 30.

Let op: geen enkel product beschermt volledig tegen zonschade. Ook niet die SPF 50 of die ‘sunblock’. Ga ervan uit dat wanneer je een SPF 15 kiest, je voor ongeveer 93-94% beschermd wordt. Een SPF 30 beschermt je voor ongeveer 97% en een SPF 50 met nog 1 à 2% meer dan SPF 30.”

Dit zijn de 8 beste zonnebrandcrèmes voor kids want goede bescherming tegen de zon is belangrijk

4. Veel beschermingsproducten laten een vettige of witte laag achter. Hoe vermijd ik dit?

“Als je een vette huid hebt, kan je het beste kiezen voor een zonnebrandcrème op waterbasis (aqua wordt dan als eerst genoemd in de ingrediëntenlijst).

Als je een vette huid hebt kun je, als je niet gaat zwemmen, de waterresistent-versie beter laten staan. Ook is het verstandig om niet te kiezen voor een SPF 50 maar een SPF 30, deze is minder vet en geeft over het algemeen een minder witte huid.”

5. Hoe stuur ik mijn kinderen zo verantwoord mogelijk de zon?

“Allereerst; smeer ze natuurlijk goed in. Met mijn kinderen ben ik daar al van jongs af aan mee bezig. Insmeren is voor hun net zo gewoon als tandenpoetsen.

Houd ze ook tussen 12:00 en 15:00 zoveel mogelijk in de schaduw; de zon is dan op z’n sterkst. Een petje en/of zonnebril is ook geen overbodige luxe.”

6. Volstaat een foundation met SPF of moeten we daarnaast extra smeren?

“Je hebt echt een halve theelepel nodig wil je de bescherming krijgen die op de verpakking staat. Je moet na twee uur ook je huid weer opnieuw insmeren: de werkzaamheid van zonfilters neemt namelijk af na twee uur.

Als je een foundation hebt met SPF moet je een halve theelepel aanbrengen, en weer opnieuw smeren na twee uur. Dit is eigenlijk de reden dat ik adviseer een aparte zonnebrandcrème te gebruiken.”

7. Moet je voor je gezicht een andere factor/creme gebruiken?

“Aan een zonnebrandcrème voor het gezicht kunnen meer werkzame stoffen zijn toegevoegd. Dit zijn ingrediënten zoals vitamine E, cafeïne en niacinamide die de UV-schade beperken.

Zonnebrandcrèmes beschermen je nooit voor 100% tegen UV-straling, en deze antioxidanten bieden naast de zonfilters dan nog een extra bescherming.

Daarnaast is een zonnebrandcrème voor je gezicht in sommige gevallen minder vet dan producten voor je lichaam. Maar als je een goede zonnebrandcrème hebt, kun je deze in principe voor beide gebruiken.”

8. Wat is het belangrijkste verschil tussen een goedkoop en een duur merk zonnebrandcrème?

“Aan hele goedkope zonproducten zijn over het algemeen wat minder verzorgende ingrediënten/antioxidanten of kwalitatief minder goede zonfilters toegevoegd.

Helaas zijn dure producten zeker niet altijd beter. Er zit dus niets anders op dan altijd de ingrediënten op de verpakking te checken!”

9. Hoelang is mijn zonnebrandcrème houdbaar?

“Voor zonnebrandcrèmes geldt dat er een ‘open pot’ symbool vermeld moet staan op de verpakking waarbij wordt vermeld hoelang het product houdbaar is wanneer geopend.

Een gesloten product is minimaal 30 maanden houdbaar. Maar -let op- deze houdbaarheidsaanduiding gaat over de kans op besmetting van het product en de stabiliteit van de crème, niet zozeer over de werking van de zonfilters.

Zeker van bepaalde chemische filters neemt de werking sterk af en ik raad dan ook aan om voor de zekerheid elk jaar een nieuwe zonnebrandcrème te kopen.”

Zonnebrandcrème van vorig jaar? Dit is de houdbaarheidsdatum

Wist je ook dat…

  1. Zogenaamde fototoxische stoffen versnellen juist de zonschade zonder dat je dat direct aan de huid merkt. Je kunt er ook lelijke pigmentvlekken aan overhouden. Stoffen die dit kunnen doen (en die helaas ook vaak in zonnebrandcrèmes zitten) zijn: geurstoffen/parfum, kleurstoffen, plantextracten/oliën (zoals citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, st johns wort, tea tree en ginger) en oxybenzone (dat is gek genoeg een zonfilter).
  2. Schadelijke UVA stralen ook dwars door wolken heen komen.
  3. We vaak veel te weinig crème opsmeren. Gebruik ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen heb je zo’n 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels.
  4. Zo’n 90% van de gevallen van huidkanker veroorzaakt wordt door de zon, waarvan de ergste schade juist optreedt in de kindertijd.
  5. Een factor 30 eigenlijk net zo goed werkt als een factor 50.

Dit is waarom je jouw zonnebrand nóóit moet delen met je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Verstandig zonnen: 9 x dít moet je weten over zonbescherming
Sluiten