Redactie
Redactie Kinderen 2 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Hierom zullen we nóóit definitief stoppen met voorlezen

Voorlezen, verhaaltjes vertellen, we zijn er dol op. Als kind werd je graag voorgelezen, als ouder doe je het met liefde. Toch zijn de tijden aan het veranderen. Maar wees gerust! Wij denken te weten waarom voorlezen nooit zal verdwijnen.

We lijken drukker dan ooit. Mama’s én papa’s werken en ‘s avonds is iedereen behoorlijk moe. Ouderwets voorlezen lijkt er misschien bij in te schieten. Toch zal het voorlezen nooit definitief verdwijnen.

Voorlezen

Vijf redenen waarom we nooit zullen stoppen met voorlezen:

1. We zijn altijd op zoek naar nieuwe perspectieven

Wij mensen zijn nieuwsgierig. Zonder onze nieuwsgierigheid zou de mensheid niet ver gekomen zijn. We zijn gaan verkennen, doen onderzoek en leren ondertussen een hoop bij.

Nieuwe verhalen, werelden en personages spreken tot onze verbeelding. Hoe verklaar je anders het mega succes van films zoals Avatar of Star Wars? Voorlezen voorziet in onze behoefte naar nieuwe perspectieven en zet kinderen aan tot lezen.

2. Het zit in onze natuur

Voorlezen is iets van alle tijden. Onze ouders lazen ons voor, dus wij lezen onze kinderen voor. Het is eigenlijk een ongeschreven regel.

We kunnen over de gekste dingen nog uren napraten. Op je werk heb je uren voor je computer gezeten, dus thuis kun je weer naar hartenlust praten en vertellen. Gebruik die natuurlijke drang om je kinderen ‘s avonds voor te lezen en zij zullen hetzelfde doen bij hun eigen kinderen.

3. We voelen ons verbonden met onze kinderen

Als ouder voel je je onlosmakelijk verbonden met je kind. Ze vertrouwen je, zitten bij je op schoot en vinden het prachtig om samen dingen te doen.

Gewoon ‘ouderwets’ met je kind op schoot alle beesten van de boerderij doornemen is van onschatbare waarde. Je kind leert niet alleen ontzettend veel bij, jij kunt je liefde kwijt door simpelweg te communiceren.

4. Het leert ons zelf beter te communiceren

Mensen leren door ervaring. Je wordt een betere schrijver, door het werk van anderen te lezen. Je wordt een betere spreker, door naar de verhalen van anderen te luisteren. Als je voorleest duik je in een andere wereld. Jij en je kind zullen je deze wereld visualiseren en beseffen dat er ontzettend veel te vertellen valt.

‘De muis ging héél stilletjes op z’n kleine voetjes richting die heerlijk ruikende kaas toe.’ Dat is wel wat anders dan ‘die muis loopt naar de kaas.’ Je leert in detail te praten en dat ook niet-significante gebeurtenissen het waard zijn om te noemen.

5. Het leert ons open te staan voor anderen

Als je als ouder je kind voorleest, leer je hem of haar meer open te staan voor anderen. De wereld zit vol verhalen, maar je krijgt ze alleen te horen als je communiceert (#4). Ja, we zijn van nature nieuwsgierig (#1), maar hebben niet altijd het lef om direct een gesprek aan te gaan.

Onze nieuwsgierigheid moet eerst geprikkeld worden, en dat doen we (vaak) met behulp van lezen. We zullen lezen én voorlezen blijven nodig hebben om onszelf volledig klaar te stomen voor die mooie wereld daarbuiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme