Nostalgie: dit hadden we in de 80’s en 90’s allemaal in ons badkamerkastje staan

O, wat hou ik van nostalgie! Of het nu oude 90’s hits, speelgoed van weleer of klassieke films betreft: I love it.

Het geinige is dat veel van deze trends nu weer terugkomen. Schoenen met wieltjes? Ik word dagelijks van mijn sokken gereden door koters met zulke patta’s (en jaloers dat ik dan ben). Meebrullen met André Hazes? Hij heeft zelfs weer een nieuwe(!) CD uit en die kun jij nu zelfs gratis krijgen (lees onderin het artikel hoe). Ik kan ook zo verrukkelijk dwepen met beautyproducten van vroegah. En sommige van deze golden oldies staan nog steeds in mijn badkamerkastje (raad jij maar welke)…

[STAP stap=”1″]

Das Parfum

Mijn schooldag kon pas echt goed beginnen als ik eerst door een wolk van mierzoete parfum was gelopen. Less is more, dat snapte ik in de jaren ’90 nog niet helemaal. Trotser dan trots was ik op mijn flesje Puma. En wat voelde ik me stoer doch sophisticated als ik Naomi Campbell droeg!

[STAP stap=”2″]

De puistjesplaag

You’re gonna hate me know, maar eigenlijk had ik amper last van jeugdpuistjes. Maar áls ik dan zo’n rode kneiter op mijn kin/voorhoofd/wang had, dan brak de pleuris los, dat begrijp je. Zo kon ik me toch niet vertonen bij respectievelijk school, bijbaantje of feestje?! En dus had ik altijd een heel arsenaal anti-acnespul in huis. Ja, meneer (of mevrouw, laten we even geëmancipeerd doen) Clearasil heeft mij heel wat keren uit de brand geholpen.

[STAP stap=”3″]

In weer en wind

Als ik ergens mijn levensmissie van maakte, dan was het wel het creëren van De Perfecte Kuif. Dat ding moest dan natuurlijk wel tegen weer en wind bestendig zijn. Door schade en schande (een platte kuif als je na het fietsen eenmaal op school aankwam, de horror!) wijzer geworden wist ik precies hoe ik dat moest aanpakken: eerst de boel touperen, dan een dikke lik New Wave-gel erin – de strong hold-variant natuurlijk – en aftoppen met de bijbehorende haarspray. Knappe jongen die dit blok beton dan nog plat kreeg.

[STAP stap=”4″]

Lekker smeren

Nou, met de ogen moest natuurlijk ook van alles gebeuren. De hele mikmak ging er in dikke lagen op: Max Factor mascara (in een gekke bui gebruikte ik een mintkleurige variant, dat gaf een afstotelijk en bizar nogal apart effect), eyeliner (die ging schots en scheef en moest ik eindeloos bijwerken met wattenstaafjes) en de pièce de résistance: oogschaduw. Véél oogschaduw. En dan het liefst de smeerbare variant, zo’n crème. Vooral de witte eyegloss vond ik mooi. Dat dit goedje aan het eind van de dag in mijn ooglidplooien opgehoopt zat, daar had ik maar één antwoord op: ‘Lekker boeiend!’

[STAP stap=”5″]

Binnen de lijntjes

Gevoelig voor trends als ik destijds was – nu natuurlijk helemáál niet meer, volwassen vrouw als ik ben. Ahum – was ik er als de kippen bij toen de zogeheten Leco look z’n intrede deed. Net als Leontine Borsato, destijds nog Rad van Fortuins Leontine Ruiters, stifte ik mijn lippen crèmekleurig en omlijnde ik dit alles kunstig met een donkere kleur lipliner. Mijn vader vroeg me dan steevast of ik wellicht op sterven lag, maar wat wist hij er nou van? Tsss. Lekker boeiend, wederom.

[STAP stap=”6″]

Eens per maand…

Bang zijn dat klasgenoten ‘het doorhebben’, naar de toiletten sneaken met je tampons of maandverband angstvallig verstopt in je zakken, de eeuwige angst om door te lekken… Nee, die onwennige eerste menstruaties waren geen pretje. Tampons gebruiken vond ik reuze spannend (of eigenlijk: doodeng), dus ik was maar wat blij met de Tampax-tampons met inbrenghuls. Dan kreeg ik er een beetje hulp bij, zeg maar.

[STAP stap=”7″]

Zo zoet

Ook mijn deodorant moest ruiken naar bloemetjes, suikerspinnen, eenhoorns en kauwgomballen. Hoe zoeter, hoe beter. Dat dit spul wer-ke-lijk niets deed tegen transpiratie waardoor ik met natte plekken in mijn synthetische glittertruitjes rondliep? Opnieuw, en ik val in de herhaling: lekker boeiend. Het slaat nu nog op mijn adem, als ik eraan terugdenk. Uche uch.

[STAP stap=”8″]

Voor hoofd en schouders

Nee joh, natuurlijk had ik zelf geen last van roos. Maar iemand – ik zal geen namen noemen – in ons huishouden wel. De fles Head & Shoulders stond altijd op onze badrand, en natuurlijk maakte ik hier ook kwistig gebruik van. Ruik ik deze shampoo en sluit ik mijn ogen, dan word ik even teruggeworpen in de tijd. Met een broer die op de badkamerdeur bonst, een zus die keihard Mariah Carey draait en een vloekende moeder beneden omdat er weer een keukenkastje omlaag is komen zeilen, compleet met servies erin (er was nogal wat achterstallig onderhoud bij ons thuis). O, sweet memories!

Gratis Hazes CD bij Kruidvat!

Behoefte aan nog een shot lekkere nostalgie? Exclusief bij Kruidvat is de nieuwe CD ’65 jaar André Hazes’ verkrijgbaar. Deze CD is uitgebracht omdat de bekende volkszanger op 30 juni 65 jaar zou zijn geworden. Hierop staat het nooit eerder uitgebrachte nummer uit 1980: Op de schoosteen staat een foto. Volgens insiders heeft dit nummer alles in huis om een knaller van een hit te worden – van het kaliber De Vlieger, dus dan weet je het wel.

Wat moet je doen?
Wees er snel bij: de CD is tijdelijk en uitsluitend verkrijgbaar bij Kruidvat van 12 t/m 24 juli. Koop tijdens deze actieperiode twee producten van Procter & Gamble, en je krijgt de CD gratis en voor niets. Denk bijvoorbeeld aan klassiekers als Olaz Total Effects, Max Factor Lipfinity, Always Ultra maandverband of Oral-B 1-2-3 tandpasta. Voor de P&G producten Max Factor en Olaz geldt dit al bij aankoop van één product. Kijk voor meer informatie op Kruidvat.nl/andrehazes.

Welke producten had jij vroeger (en misschien nu nog steeds) in je badkamerkastje staan? Vertel het ons!

In samenwerking met Kruidvat

Reageer op artikel:
Nostalgie: dit hadden we in de 80’s en 90’s allemaal in ons badkamerkastje staan
Sluiten