Susan Dalstra
Susan Dalstra Eropuit 23 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

15 dingen die iedereen tijdens de herfst nostalgisch maakt

Hoe het precies kan weten we ook niet, maar het lijkt alsof we met het vallen van de blaadjes collectief worden overvallen door nostalgie. Niks mis mee; soms is het gewoon niks lekkerder dan je innerlijke kind even opzoeken. 

Daarom: 15 dingen die van ons in de herfst een weemoedige vaatdoek maakt.

1. Knutselwerkjes. Het hele jaar door kan dat gepriegel ons gestolen worden, tot we een kastanje met satéprikkers en een bolletje wol zien.

2. Hetzelfde geldt voor het bos. Het hele jaar laten we het links liggen, totdat de blaadjes verkleuren en we opeens dringend de behoefte voelen boswandelingen te maken tot we rode blossen hebben. (Met de rest van Nederland overigens, waardoor een middag bos op zondag in het najaar lijkt op een willekeurige zaterdag in de Kalverstraat – maar dat terzijde).

3. In de bladeren stappen. Bijna niets zo lekker als het geluid van knisperende bladeren onder je voeten.

4. De geur van open haard. Zodra je dat buiten ruikt, wil je naar binnen rennen om onder een deken te kruipen en er nooit meer onder vandaan te komen.

5. Pepernoten. Kan ons het schelen dat het eigenlijk belachelijk is dat die dingen al sinds augustus te koop zijn – het is onmogelijk om een pepernoot te eten en niét aan vroeger te denken.

6. Een van de beste binnen-activteiten: bakken. Van zandkoekjes tot quiches, in de herfst ontpoppen we ons opeens tot echte Martha Stewarts.

7. Pompoenen. Iedereen die in de provincie is opgegroeid kent de pompoenstalletjes langs landwegen en had een moeder die die pompoenen dan bij wijze van decoratie naast de voordeur uitstalde.

8. Kriebeltruien die je oma had gebreid en die je dan onder groot protest aan moest op zondagmiddag, als jullie naar opa en oma gingen. Je zou willen dat je nu nog een oma had die zo’n grote trui voor je breide.

9. Dat het volkomen normaal is om iedere dag warme chocolademelk te drinken.

10. Met z’n allen roepen hoe beláchelijk het is dat de Bijenkorf al een kerstafdeling heeft, om vervolgens wel daar iedere keer dat je voorbij loopt even een rondje te doen want niets heeft zo’n magische aantrekkingskracht als lichtjes, glitter en dennengeur.

11. De eerste keer dat je ‘s ochtends handschoenen aan moet. En dat dat ieder jaar weer een gestreste zoektocht oplevert want die dingen raak je al-tijd kwijt.

12. Geen zweterige plaknachten meer, maar je eindelijk weer tot aan je neus onder de dekens kunnen stoppen. En dan al helemaal als je een vrijwilliger hebt gevonden die je stevig instopt waardoor je als een soort mummie in bed ligt.

13. Nieuwe kleren. Het was vroeger echt een uitje als je de stad in ging om een nieuwe winterjas en -schoenen uit te zoeken met je moeder, en nog steeds maakt niets zo tevreden als de ultieme jas vinden.

14. Niks moeten. Als het vroeger mooi weer was, moest je buiten spelen. En je wordt nog steeds geplaagd door dat gevoel wanneer het prachtig weer is en de terrassen volstromen. In de herfst kun je gewoon ongestoord Netflixen zonder jezelf op te leggen dat je naar buiten moet.

15. De geruststellende geur van kaneel. Op appeltaart, door de yoghurt, over je koffie: kaneel op alles.

Als je ons zoekt… wij liggen te vegeteren voor de open haard. Met zelfgebakken appeltaart.

Herfststorm? Deze 10 dingen zijn heel leuk om binnen te doen met je kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
15 dingen die iedereen tijdens de herfst nostalgisch maakt
Sluiten