Redactie
Redactie Body 26 okt 2016

Nou, nog eentje dan. Waarom vrouwen steeds meer alcohol drinken

Vrouwen drinken wereldwijd steeds meer alcohol. Althans, vrouwen die tussen 1991 en 2000 geboren zijn – voor wie niet van hoofdrekenen houdt: als je nu tussen de 16 en 25 bent – doen dat. Voor alle moeders die bij het zien van de titel dachten: ‘O god, dat ben ik met die halve fles wijn bij het eten’ – dat ben jij waarschijnlijk dus niet. Grote kans dat je dochter het over een paar jaar wél is.

Het is zo’n berichtje waarvan je niet weet of je trots moet zijn omdat we zo lekker geëmancipeerd zijn, of waarvan je even achter je oren moet krabbelen en je afvragen of we in dit opzicht ook zo graag elkaars gelijken zijn. Persoonlijk neig ik meer naar dat laatste. Het lijkt wel of jongeren – heus niet alleen meisjes – steeds eerder hun eerste biertje(s) en glazen wijn drinken.

Kentering na 1966

Vroeger lag dat anders. Hetzelfde onderzoek vertelt ons dat mannen vroeger significant meer dronken dan vrouwen, soms wel twee keer zo veel. De kentering is vooral zichtbaar bij vrouwen en mannen die na 1966 geboren werden – sindsdien is het verschil tussen de seksen steeds kleiner geworden. Kortom: alle vrouwen jonger dan 50… jullie dus.

Op de vraag waarom deze vrouwen steeds meer zijn gaan drinken, is geen eenduidig antwoord te formuleren. Uiteraard is het gegeven dat het vroeger niet sociaal geaccepteerd werden dat vrouwen dronken en dat nu allang niet meer aan de orde is, één van de factoren (hoewel vrouwen vroeger echt wel dronken, zij het stiekem). Maar ook het steeds hogere opleidingsniveau en financiële onafhankelijkheid van vrouwen speelt een belangrijke rol, aldus de onderzoekers.

Meer voorlichting voor meisjes

Volgens de onderzoekers is het onderzoek ook een zorgwekkend signaal. Zij pleiten derhalve ook voor meer voorlichting over alcohol voor jonge vrouwen. Ik stem voor.

Heel erg, ehm, herkenbaar. 25 fases van het drinken van een glas wijn als je moeder bent.

Reageer op artikel:
Nou, nog eentje dan. Waarom vrouwen steeds meer alcohol drinken
Sluiten