Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 31 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Mensen die in november geboren zijn, leven waarschijnlijk langer!

We schreven eerder al over de redenen waarom kinderen geboren in november speciaal zijn, maar nu is er nóg een reden waarom ze zeker speciaal zijn: ze leven waarschijnlijk langer!

Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Universiteit van Chicago hebben mensen die in november zijn geboren meer kans om hun 100ste verjaardag mee te maken dan degenen die in andere maanden zijn geboren.

Eerder onderzoek

Eerder onderzoek liet al zien dat degenen die in de herfst geboren zijn, meer kans hebben om langer te leven dan degenen die in andere tijden van het jaar zijn geboren. Onderzoekers konden alleen niet uitsluiten dat dit voordeel mogelijk het gevolg was van verschillen tussen de bestudeerde families, zoals de sociaaleconomische status, die ook van invloed is op de vroege omgeving.

Het onderzoek

Om die reden verzamelden onderzoekers van de Universiteit van Chicago gegevens van meer dan 1500 honderdjarigen die tussen 1880 en 1895 in de Verenigde Staten geboren waren. Ze vergeleken geboorte- en sterfgevallen met die van broers en zussen en echtgenoten van de honderdjarigen.

Ze ontdekten dat meer honderdjarigen in november werden geboren dan in de lentemaanden: de meeste honderdplussers werden geboren tussen september en november, de minste aantallen werden geboren in maart, mei of juli.

De resultaten uit het onderzoek suggereren dat milieuomstandigheden in de vroege leefomgeving een langdurig effect kunnen hebben, denk aan seizoensgebonden infecties die langdurige schade aan de menselijke gezondheid toebrachten. Andere verklaringen zijn onder meer seizoensgebonden vitamine-tekort of seizoensgebonden variatie van hormoonspiegels. De wetenschap bewijst dat een uitgerekende datum in november betekent dat je kind anders zal zijn dan wanneer het op een ander moment in het jaar zou worden geboren.

Hoe lang je leeft

Een neurowetenschapper van de Universiteit van Oxford zei ooit: ‘Hoe lang je leeft, hoe lang je bent, hoe goed je het op school doet, je BMI als een volwassene, of je een ochtend- of avondmens bent en hoe waarschijnlijk het is dat je een reeks ziekten ontwikkelt, zijn allemaal in zekere mate gecorreleerd met de tijd van het jaar waarin je uit de baarmoeder komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme