Waarom het nu moeilijker is gewicht te verliezen dan in welke andere tijd ook

Het is voor ons (en met name twintigers en dertigers) een stuk moeilijker om af te vallen dan voor onze ouders twintig jaar geleden. Het is makkelijk om de schuld daarvan op social media af te schuiven (#foodporn), maar daar heeft het voor de verandering eens helemaal niets mee te maken. 

BMI

Voor onze ouders was het in de jaren zeventig en tachtig een stuk eenvoudiger om een gezond gewicht te behouden dan voor ons. Zelfs als je net zoveel sport en min of meer hetzelfde eet als je ouders in die tijd, is de kans groot dat je meer weegt. Onderzoekers legden mensen met dezelfde levensstijl in 1988 en in 2006 naast elkaar en zagen dat de jongere deelnemers ondanks hetzelfde eet- en beweegpatroon een BMI van 2,3 punten hoger hadden. Daar zijn grofweg drie redenen voor.

Hormonen

Ten eerste staan we tegenwoordig aan veel meer chemicaliën bloot dan vroeger. Een derde van de fast food-verpakkingen heeft schadelijke toevoegingen, maar dat geldt ook voor producten die je in de supermarkt koopt. Denk aan pesticiden en chemicaliën die ervoor zorgen dat een product minder ontvlambaar wordt. Die stofjes hebben invloed op je hormonen en dat werkt weer door op je gewicht. Ook het feit dat we steeds meer medicijnen krijgen voorgeschreven, maakt ons dikker dan ooit. Antidepressiva bijvoorbeeld worden vaak in verband gebracht met gewichtstoename.

Darmbacteriën

Maar de derde oorzaak is misschien wel het vervelendst, omdat we er echt helemaal niks aan kunnen doen. De samenstelling van onze darmbacteriën is sinds de jaren tachtig drastisch veranderd. Dat is niet per se nieuw; die samenstelling transformeert zich al sinds de Oudheid. De veranderingen van de afgelopen decennia maakt ons echter gevoeliger voor gewichtstoename en shock, horror, obesitas. Zit er dus toch niks anders op dan die paar extra pondjes maar gewoon te omarmen.

Toch een poging wagen en je streefgewicht halen? Het geheim: de lat hoog leggen.

Redbookmag

Reageer op artikel:
Waarom het nu moeilijker is gewicht te verliezen dan in welke andere tijd ook
Sluiten