Redactie
Redactie Kids september 11, 2014

O jee! Trekken wij jongens écht voor?

Als ouder probeer je je kinderen beide zo veel mogelijk bij te brengen. We geven seksuele voorlichting en waarschuwen voor drugs en alcohol. Maar gaan we ook zo zorgvuldig om met het bijbrengen van geldzaken? En behandelen we jongens en meisjes daarin wel gelijk? Nee, zegt onderzoek.

Verschil tussen jongens en meisjes

Onderzoek van een Amerikaanse investeringsmaatschappij wijst uit dat jongens beter zijn voorbereid op hun financiële toekomst. In een poll geeft 45% van de jongens (tussen 8 en 14 jaar) aan verstand te hebben van geldzaken, tegenover 38% van de meisjes. Ouders bevestigen dit beeld door aan te geven dat in hun ogen 80% van de jongens de waarde van geld begrijpt, tegenover 69% van de meisjes. Is dit verschil nou eigenlijk de schuld van ouders en maatschappij?

We weten het niet 100% zeker. Misschien zijn jongens gewoon meer geïnteresseerd in geld en durven daardoor meer vragen te stellen? Om het verschil in kennis te beperken is in Amerika Money Condifent Kids ontstaan. Dit is een site waar je tips kunt vinden over het ‘financieel opvoeden’ van je kinderen.

Wil jij er ook zeker van zijn dat jouw kinderen zelfbewust met geld leren omgaan? Dan kun je het beste:

1. Tijdig beginnen met praten over geldzaken

Je hoeft niet te wachten tot kinderen vragen gaan stellen, je kunt ook zelf het onderwerp aankaarten. Het is belangrijk dat kinderen leren om financiële doelen te stellen. Als ze iets willen ‘hebben’, moeten ze leren inschatten of dat haalbaar is en hoe ze aan het juiste bedrag komen.

2. Dagelijkse bezigheden als leermoment gebruiken

Iedereen kent het dilemma, koop ik een nieuwe pot pindakaas van een A-merk, eigen merk of budgetmerk? Betrek je kinderen eens bij de afweging die je maakt en wijs ze op de prijsverschillen. Geldbeheer draait om keuzes maken. Leg jouw keuzes uit aan je zoon of dochter. Misschien spaar je wel voor iets groters? Of probeer je binnen budget te blijven?

3. Ook ‘onzichtbare’ transacties uitleggen

‘Als het geld op is, haalt mama geld uit de muur.’ Dat klopt, maar leg al vroeg uit dat een geldautomaat geen oneindige cash flow heeft. Pff, was dat maar zo! Ook pinnen en betalen met credit cards zijn type transacties die kinderen moeilijk begrijpen. Leg tijdig uit dat dit niet gratis is en gewoon van je rekening wordt afgeschreven.

4. Als gezin vaker over geldzaken praten

Oké, het klinkt misschien een beetje ongemakkelijk maar het is wel het proberen waard. Gun je kinderen een vroege start in de wereld van geldbeheer door het onderwerp bespreekbaar te maken. Kinderen zullen uiteindelijk meer vragen stellen en ‘als ze groot zijn’ eerder de juiste keuzes maken. Investeer dus extra tijd in de ‘financiële opvoeding’ en maak zowel je zoon als dochter geldwijs.

5. Vroeg met de spaarpot beginnen

Je kunt al vroeg met een spaarpot beginnen. Waarom laat je je kinderen van 4 niet al een klusje doen? Ze snappen al heel veel en vinden het geweldig om met een euro naar de winkel te gaan om daar iets zelf te kunnen uitzoeken.

Reageer op artikel:
O jee! Trekken wij jongens écht voor?
Sluiten