Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 4 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: Nederlandse baby’s huilen het meest ter wereld

Geniet van de kleine hè. Joe. Maar dat ze soms zo allejezus veel en hard kunnen huilen, zeggen ze er van te voren niet bij. Allemaal part of the deal. Dat weten we ook wel. Maar dat Nederlandse baby’s exorbitant veel huilen, dat is nieuw.

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Warwick bestudeerden hoe vaak baby’s wereldwijd tijdens de eerste drie maanden van hun leven huilen. Hiervoor hielden ze 8.700 baby’s in de gaten. Wat bleek? Onze baby’s huilen samen met Britse, Canadese en Italiaanse baby’s het meest.

Huiltijd

Maar hoe vaak is dat dan? Gemiddeld huilen baby’s twee uur per dag als ze twee weken oud zijn. Tot zes weken oud kan dit nog uitlopen naar twee uur en een kwartier. Onze baby’s liggen boven dit gemiddelde met een huiltijd die langer is dan twee en een half uur per dag. Deense, Japanse en Duitse baby’s blijken het minst te huilen.

Onder het gemiddelde

Hoe dat kan? Dat vertelt het verhaal niet. Is het onze koemelk die meer krampjes veroorzaakt? Of pakken we die baby’s gewoon wat minder snel op? Is het te koud in hun slaapkamertjes? Of juist te warm? Goed nieuws: de onderzoekers gaan op zoek naar de oorzaak van het feit dat baby’s meer of minder huilen. Ze willen hiervoor onder meer gaan kijken naar cultuur, ouderschap en de genen.

Hoe dat kan?

Toch kan hoofdonderzoeker professor Dieter Wolke wel wat toelichten, zo zegt hij in het Algemeen Dagblad. Duitse en Deense ouders wachten lang voordat ze hun kind oppakken, maar spenderen wel veel tijd met hen. Dat zou een verklaring kunnen zijn dat baby’s daar minder huilen, denkt Wolke.

Geen zorgen hoor

Maar moeten wij ons nou zorgen maken, met baby’s die blijkbaar bovengemiddeld huilen? Welnee, zegt diezelfde professor. ‘Als je baby meer dan drie uur per dag huilt, is er reden om onderzoek te doen. Vooral als je kind na drie maanden nog steeds langer huilt dan twee uur per dag, moet dat een waarschuwing zijn dat er misschien iets meer aan de hand is.’

Wil je alles weten over zwanger zijn of wat er komt kijken bij het hebben van een baby? Like dan snel de Facebook van ons kleine, nieuwe zusje FammeBaby!

Oh en wat kan je nu het beste doen om de kleine stil te krijgen? Lees hier hoe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: Nederlandse baby’s huilen het meest ter wereld
Sluiten