Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Relatie 24 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Deze 6 obstakels kun je als ouders tegenaan lopen en zo ga je er doorheen

Het ouderschap verandert je leven en het is zeker niet verwonderlijk dat zelfs de meest steady koppels problemen kunnen ervaren als ze eenmaal kinderen.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende obstakels die je als ouders tegenkomt, en een expert geeft tips over wat je kunt doen om je relatie intact te houden.

1. Extra verantwoordelijkheid

Meer dingen die je moet kopen, meer kleren die je moet wassen, meer rekeningen die betaald moeten worden, vaker een doktersbezoekje, meer dingen om je zorgen over te maken – de lijst gaat maar door. Als het om kinderen gaat, zal er altijd veel zijn om over na te denken, wat vermoeiend kan zijn en tot argumenten kan leiden.

2. Slaaptekort

Wie wordt er niet chagrijnig van als ze niet genoeg slaap krijgen? Vermoeide ouders zijn veel eerder geneigd om te gaan kibbelen, dingen persoonlijk te nemen en meer emotioneel te zijn.

3. Zich niet gesteund voelen

Meestal is het de ‘primaire verzorger’ die zich geïsoleerd voelt en thuis vastzit, terwijl de ander op het werk is, misschien laat thuiskomt of niet helpt met klusjes. Veel (nieuwe) moeders die thuis blijven voelen zich emotioneel niet gesteund door hun partners terwijl ze worstelen met de uitdagingen en nieuwe ervaringen die gepaard gaan met het hebben van een kleine.

4. Zich onaantrekkelijk voelen

Sommige nieuwe moeders voelen zich onzeker over hun post-babylichamen; anderen hebben ook te maken met fysiek herstel ‘down there’ of hebben pijnlijke borsten en tepels van de borstvoeding. Hoewel je partner uit respect jou als moeder wat tijd wil geven, kan de afstand jou weer onaantrekkelijk doen voelen. Hetzelfde geldt ook omgekeerd, waarbij partners zich onbemind voelen omdat de moeder al haar aandacht op de nieuwe baby richt – en altijd moe is.

5. Verschillende opvattingen over het ouderschap

Ouders kunnen discussiëren over alles, van hoeveel slaap de baby nodig heeft, de juiste manier om hem te baden of wanneer hij naar de kinderopvang moet gaan.

6. Gebrek aan quality-time

Wanneer je kinderen hebt, kan de volle focus naar de kleine kan, en dat kan funest zijn voor sommige relaties. Al het extra werk dat nodig is om voor een kleine te zorgen, plus de uitputting en logistiek die gepaard gaan met het organiseren van een oppas betekent dat datenights minder vaak gaan gebeuren.

Expert

Volgens psychotherapeut en relatiedeskundige, Melissa Ferrari, is een andere reden waarom veel paren problemen ervaren nadat ze de ouders zijn geworden, dat er al ‘scheuren’ in de relatie waren om mee te beginnen. De bestaande problemen worden groter vanwege de fysieke, emotionele en financiële eisen die de komst van een kleine met zich meebrengt.

‘Niet genoeg slaap krijgen, constante huilbuien, post-baby hersteluitdagingen voor de moeder, en stapels extra klusjes en verantwoordelijkheden – dit zijn allemaal dingen die al bestaande problemen die je met je partner hebt kunnen verergeren,’ zegt Melissa.

Dit kun je doen

In een ideale wereld gelooft Melissa dat alle stellen aan hun relatie moeten werken vóór ze kinderen krijgen, om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende problemen zijn die zich later zouden kunnen voordoen. Ze vindt het ook essentieel om je gedachten en verwachtingen over ouderlijke rollen en verantwoordelijkheden met je partner te bespreken voordat de baby wordt geboren, dan zit je vanaf dag één op dezelfde lijn.

Als je al kinderen hebt en merkt dat je wat relatieproblemen hebt, heeft Melissa wat advies over wat je als koppel kunt doen:

Regelmatig communiceren

Laat geen negatieve gedachten stoven of houdt dingen niet onbesproken. Als je gefrustreerd bent of moeite hebt om je mond te houden, vertel je partner hoe je je voelt en zoek je samen naar oplossingen.

Verdeel en heers

Maak taken en verantwoordelijkheden een prioriteit, zodat je nooit twijfelt over wie wat doet, maar zorg ervoor dat het een eerlijke regeling is waar je beiden aan boord bent.

Wees geduldig

Slapeloze nachten gaan niet eeuwig duren, het lichaam van een moeder na de zwangerschap zal zich op tijd herstellen en het wordt gemakkelijker met de kinderen. Dus als u zich in een moeilijke fase bevindt, onthoud dan dat deze zal slagen en probeer positief te blijven over de toekomst door het maken van langetermijnplannen, zoals het boeken van een vakantie.

Krijg hulp wanneer je het nodig hebt

Wees niet bang om hulp te vragen aan familieleden of vrienden wanneer dat nodig is. Dit geeft je niet alleen een pauze, maar geeft je ook meer tijd om dingen als een stel en individueel te doen.

Maak tijd vrij voor intimiteit

Het hoeft niet altijd over de sexy time te gaan, maar lekker op de bank liggen en kijken naar een film kan de intimiteit zijn die je nodig hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme