Redactie
Redactie Verhalen 11 nov 2017

9 x OCD-trekjes waar ik regelmatig om uitgelachen word

Omdat de afwas ook best een keer een nacht kan blijven staan, en het ook niet heel erg is als een shirtje met lange mouwen een keer op de stapel hemdjes komt te liggen. Of wel?

Tussen ‘een opgeruimd karakter hebben’ en ‘OCD-achtige neigingen hebben’ ligt een dunne lijn. Obsessieve-compulsieve stoornis (obsessive compulsive disorder) is zeker niet iets om grappen over te maken. En al helemaal niet als de rituelen overgaan in dwangmatige handelingen en je er als patiënt echt hinder van ondervindt in het dagelijkse leven.

OCD-trekjes zijn lachwekkend en vermoeiend tegelijk

Dat heb ik persoonlijk niet, maar m’n omgeving af en toe wel. En oké, als ik eerlijk ben vind ik mezelf en m’n ja-maar-dat-doe-ik-nou-eenmaal-altijd-zo’tjes af en toe best wel vermoeiend. Gelukkig kan ik er soms ook om lachen. Soms.

1. Na het eten moet er meteen opgeruimd worden

Het gevaar van iets een OCD-tic noemen is dat er een dunne lijn bestaat tussen iets dwangmatig doen en dingen gewoon hygiënisch danwel prettig vinden. Voor mij is dit er zo eentje: ik hou ervan als een eettafel en keuken zo snel mogelijk weer proper zijn. Natuurlijk mag iedereen eerst rustig z’n bord leegeten, zo ver gaat het niet, maar als iedereen van tafel is, vind ik het fijn om een en ander meteen in de vaatmachine te kunnen werpen en lapjes over tafels en aanrechten heen te halen, dat soort werk. Pas daarna kan ik languit op de bank liggen (in tegenstelling tot de vriend die meent dat een afwas prima ook morgenochtend kan draaien – as if).

2. De kledingkast wordt minimaal één keer per maand ge(her)sorteerd

Mouwloze shirts op een stapel; mouwen – verdeeld in kort, driekwart en lang op andere aparte stapels. Jurkjes moeten hangen, broeken liefst op kleur, stof en seizoen bij elkaar, ernaast. Idem dito voor de kledingkast van de dochter. Lekker opgeruimd, toch? Weinig fijners dan het elke maand opnieuw doen, want het gaat op een gegeven moment allemaal scheef staan en onherroepelijk komt er ergens een shirtje op een verkeerde stapel terecht, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hier heeft de vriend overigens niet veel moeite mee, want hij is altijd gevrijwaard van het huishoudelijke klusje ‘was opruimen’, want dat gaat geheid op het verkeerde stapeltje.

3. Kledinghangers moeten allemaal dezelfde kant op, net als de voorkant van een jurkje

Hoezo, is dat raar dan?

4. Boeken staan op alfabetische volgorde in de boekenkast

Geloof het of niet, als er eentje misplaatst is, heb ik dat meteen door.

5. Eigenlijk is alles in ons huis geordend

Wie bij ons thuis een kast opendoet, kan objectief vaststellen dat ik tamelijk dol ben op de mandjes en bakjes die je voor een habbekrats bij de Action koopt. Van weinig dingen word ik zo blij als van een nieuw ‘opbergsysteem’ in het leven geroepen te hebben.

Niet verrassend dat het opvallend vaak perfectionisten zijn die last hebben van OCD-trekjes.

6. Zodra het lampje van de benzine gaat branden, wil ik meteen tanken

Wat overigens volgens mijn vriend niks met mijn OCD-tics te maken heeft, maar puur met het feit dat ik moeite heb in te schatten wanneer ik 50k gereden heb (de afstand die je nadat het lampje is gaan branden, klaarblijkelijk nog kan rijden). Whatever, het zal allemaal best maar ik pak lekker linea recta de eerste de beste afslag naar de benzinepomp.

7. Ik hou niet van rondslingerende zaken

Kleding, afval, klokkenhuizen, wat dan ook: in de prullenbak ermee. Ik zei het al: er is een dunne lijn tussen OCD-trekjes en gewoon heel erg van opgeruimd houden.

8. Doe-lijstjes zijn vooral fijn om dingen af te kunnen vinken

Ooit begon ik met to do lists om a) overzicht in m’n dag aan te brengen en b) om dingen te kunnen afstrepen. Vooral dat laatste voelde heel fijn. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik wel eens iets wat ik al gedaan had, alsnog opschreef, puur en alleen om er daarna een streep doorheen te kunnen trekken. Treurig, maar waar.

9. Ik check altijd of ik de fiets, auto of voordeur wel écht goed dichtgedaan heb

En het is altijd totaal zinloos, want ik ben werkelijk waar nog nooit vergeten een voertuig of deur goed af te sluiten. Toch loop ik regelmatig meer dan 100 meter terug om dat alsnog te checken, zo niet te dubbelchecken. Volkomen kansloos.

Wist je dat er een app is om je te helpen je kledingkast op te ruimen? Potverdomme, wat een fijne ontdekking! En anders is het misschien een goed idee om de Wardrobe Wizard in te schakelen.

Reageer op artikel:
9 x OCD-trekjes waar ik regelmatig om uitgelachen word
Sluiten