Janne Vogel
Janne Vogel Algemeen 11 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

10 x tips om iedereen ‘s ochtends op tijd (!) de deur uit te krijgen

Ochtenden kunnen voor iedereen pittig zijn, maar als ouder kom je al helemaal niet zo 1 2 3 de deur uit. Je moet niet alleen zelf oké voor de dag komen, ook je kinderen moeten om een belachelijk vroeg tijdstip klaarstaan om te vertrekken. Kortom, een ochtend met kinderen is niet niks…

Met deze 10 tips wordt op tijd de deur uitgaan een éitje. Let maar op!

1. Probeer qua eten zoveel mogelijk voor te bereiden

Door ‘s avonds vast wat broodjes te smeren of bijvoorbeeld ontbijtmuffins te bakken op een vrije zondag, win je ‘s ochtends ontzettend veel tijd. En die tijd kun je gebruiken.

2. Verdeel de taken

Het is belangrijk dat iedereen doet wat -ie zelf kan. Dit punt is al helemaal een vereiste wanneer je meerdere kids rond hebt lopen. Geef je oudere kinderen verantwoordelijkheid door ze de jongere kids te laten helpen en spring in waar nodig. Maak er een spelletje van door een prijs uit te reiken aan degene die als eerste klaarstaat.

3. Snooze NIET

Dit is een moeilijke, maar die extra vijf minuten zorgen er echt niet voor dat je je meer uitgerust voelt; integendeel. Je kunt je snooze tijd goed gebruiken en voelt je juist beter als je meteen opstaat. Vergt wat oefening, maar hé, je kan het!

4. Kies ‘s avonds vast kleren uit

Alle gezinsleden moeten hun kleren de avond van tevoren vast klaarleggen. Scheelt ontzettend veel tijd én voorkomt rare kledingblunders.

5. Accepteer dat je meer tijd nodig hebt dan vroeger

Jep, jíj had vroeger maar vijftien minuten nodig om je klaar te maken, maar things have changed.

Jan Versteegh: ‘Ik heb elke ochtend succes als mijn dochtertje over m’n handen kakt’

6. Leg alles op een specifieke plek

In plaats van dat je ‘s ochtends het hele huis af moet zoeken naar je sleutels of lippenbalsem, is het meer dan handig dat je alles een vaste plek geeft. Dit zorgt voor de nodige organisatie in je hoofd en maakt dat je nooit meer te laat komt.

7. Maak lijstjes om je kleintjes met hun routine te helpen

Kinderen willen zich vaak best zelf klaar maken, maar weten gewoon niet waar ze moeten beginnen. Door voor je kind een persoonlijk lijstje te maken met taken, kan hij het in no time zelf! Een simpel stappenplan doet wonderen.

8. Kleed je eerst zelf aan

Als jij de lunchpakketjes in je pyjama smeert, is de kans groot dat je straks zelf ontzettend moet haasten. Raap jezelf bij elkaar voor je de bedden opmaakt en het ontbijt verzorgt.

9. Houd het gezellig

Zet een muziekje op! Dé manier om ‘s ochtends – en vrijwel ieder moment van de dag – een gezellige sfeer te creëren in huis. Laat iedereen in huis om beurten de muziekjes uitkiezen.

10. Laat iedere dag iemand de tijd bijhouden

Kinderen vinden het heerlijk om zich verantwoordelijk te voelen, dus zodra ze kunnen klokkijken is het een top idee om hier gebruik van te maken.

Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme