florine duif
florine duif Gezondheid 30 sep 2016

Ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap is dus een goed teken

Misselijk zijn en overgeven in de beginperiode van je zwangerschap is bepaald geen pretje. Ja, je weet dat je je erop moet voorbereiden, maar liever behoor je bij de gelukkigen die het nooit meemaken. Toch is er een recente studie die stelt dat dit nadeel een groot voordeel met zich meebrengt.

Heb je last van ochtendmisselijkheid (inclusief het welbekende ‘vomeren’) tijdens de zwangerschap dan, is de kans – volgens de wetenschappers – op een miskraam veel lager. Dat zet boven de wc hangen in een heel ander daglicht.

Het onderzoek

Er zijn al aardig wat studies aan vooraf gegaan, maar epidemioloog Stefanie N. Hinkle van de US National Institutes of Health zegt dat er grondig en gedetailleerd te werk is gegaan en dat alle symptomen op het gebied van misselijkheid en braken vanaf net na de conceptie in kaart zijn gebracht.

Aan het onderzoek deden 797 vrouwen mee die vanaf week twee tot en met week acht dagelijks bijhielden of ze misselijk waren of moesten overgeven. Vanaf week twaalf vulden de deelnemers maandelijks een vragenlijst in. Dit deden ze tot en met de zesendertigste week.

Resultaat

In de eerste acht weken kregen 188 vrouwen een miskraam. Maar wat de onderzoekers ook ontdekten was dat vrouwen die ronde de achtste week ochtendmisselijkheid ervoeren (dat was overigens 57,3%), 50% minder kans hadden op een miskraam dan degenen die niet misselijk waren. En dat is opvallend.

Vrouwen die zowel misselijk waren als moesten overgeven rond week acht (26,6%) hadden 75% minder kans op een miskraam, dan vrouwen die niet beide symptomen ondervonden. De wetenschappers keken overigens niet alleen naar deze twee symptomen, ook checkten ze of er sprake was van alcoholinname tijdens de eerste acht weken en werd gekeken naar chromosoomafwijkingen.

Twijfelachtig

Maar voordat je nu helemaal happy go lucky boven die pot gaat hangen; er moet wel bij gezegd worden dat alle deelnemende vrouwen ooit één of twee miskramen ervaren hadden, waardoor het onderzoek niet gegeneraliseerd kan worden naar alle vrouwen. Daarbij heeft de misselijkheid ook vaak te maken met het hormoon HCG en het oestrogeengehalte die in het begin pieken vertonen om daarna langzaamaan te stabiliseren. Het zou dus zo kunnen zijn dat – wanneer je niet misselijk bent – er iets niet helemaal in orde is met je hormonen. Dit zou kunnen betekenen dat de foetus zich niet optimaal ontwikkelt. Conclusie: we kunnen nog nergens zekerheden aan ontlenen, maar als je flink misselijk bent tijdens de zwangerschap en je later een gezond kind op de wereld zet, troost je je met de gedachte dat het misschien niet voor niets was.

LEES OOK: Vrouwen met een grotere achterkant (lees: dikkere kont) zijn intelligenter en gezonder.

Reageer op artikel:
Ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap is dus een goed teken
Sluiten