Redactie
Redactie Opvoeden 9 aug 2017

Et voilá, daar is ‘ie: de ideale ochtendroutine voor peuters

Wie ooit een marathon liep, een kind baarde of in d’r eentje een Billy-kast van Ikea in elkaar probeerde te zetten met slechts de helft van de benodigde schroeven, weet wat het kost om een inspannende prestatie te leveren. Maak kennis met de moeder der inspannende prestaties: een peuter ‘s morgens op tijd klaar krijgen om de deur uit te gaan.

Ai, das een pittige. Natuurlijk komen ze echt de deur wel uit, vergezeld met een keurig aangeklede peuter, maar alleen als je die toevoeging ‘op tijd’ uit eerder genoemde doelstelling haalt.

Mission impossible

Het is misschien een tikkeltje overdreven, maar feit is dat die zogeheten ochtendroutine bij mij thuis elke ochtend weer een kleine missie an sich is. Een missie die aan het begin veel wegheeft van een mission impossible, en die naarmate de tijd en de vorderingen in het proces verstrijken, steeds iets minder impossible wordt. Maar, het moet gezegd, er wordt elke ochtend flink gestreden. Gelachen, dat ook, maar niet minder gestreden.

‘Dat kan veel makkelijker,’ meent de Amerikaanse onderwijzeres en schrijfster Diana Lee Santamaria. Natuurlijk kan dat makkelijker, is mijn eerste gedachte. Maar hoe dan? Nou, ook daar heeft Diana gelukkig het antwoord op, dat zich laat samenvatten als wat zij ‘de beste ochtendroutine voor peuters’ noemt.

Routine is het sleutelwoord, aldus Diana. Los van het feit dat iedereen weet waar ‘ie aan toe is, is het ook de veiligheid en vertrouwdheid daaromheen die maakt dat kinderen emotioneel stabiel en dus makkelijker en rustiger zijn.

Goed, de ideale ochtendroutine dus

Die ziet er volgens Diana zo uit:

  1. Rustig wakker worden (of wakker maken)
  2. Aankleden
  3. Tanden poetsen en haar kammen
  4. Ontbijten
  5. Schoenen en jas aandoen
  6. Hoppa, de deur uit!

LEES OOK:

Ja, zo klinkt het inderdaad verdomd simpel, Di. Maar los van het feit dat ik het bijzonder raar en allesbehalve een goed idee vind om eerst de tanden van een kind te poetsen om daarna pas te gaan ontbijten, zie ik op het blote oog weldra gaten van minimaal 20 minuten tussen stap 2, 3 en 4 ontstaan.

Als… dan…

Tip: de als-dan benadering: ‘Als je je aangekleed hebt, dan gaan we een boterham eten.’ Bij elke stap alvast aankondigen wat de volgende stap is: alles om die routine erin te metselen.

Teken het maar!

Diana stelt daarnaast dat het een goed idee is om al deze stappen van de ochtendroutine in de juiste volgorde op te schrijven en ergens op te hangen, zodat je er steeds naar kunt verwijzen. Aangezien de meeste peuters nog niet kunnen lezen, is het handig er een verduidelijkende tekening achter te zetten, aldus Diana. Na verloop van tijd is het een houvast voor de kinderen en zullen ze jou niet meer bij elke stap nodig hebben.

Belangrijker nog voor de ideale ochtendroutine dan een lijstje, consistentie en de meest behulpzame aanmoedigingen, is wat er de avond en nacht ervoor gebeurt: of je peuter genoeg slaap krijgt. Niets heeft zoveel invloed op de emoties en de controle die je kind daarover heeft, als de hoeveelheid slaap die hij krijgt. Op tijd naar bed dus.

Het belang van voldoende slaap

Voldoende slaap is minstens zo bevorderlijk voor de ideale ochtendroutine voor moeders. Een uur eerder opstaan dan zij om ervoor te zorgen dat je zelf helemaal klaar bent, helpt ook stukken. Al was het maar omdat je dan die ene kop koffie in volledige stilte kunt drinken voordat je je weer aan de missie waagt. Waarbij je boven alles vooral moet zorgen dat je zelf kalm blijft en je niet laat opfokken als je de strijd dreigt te verliezen, blijft het devies. Dat ‘op tijd naar bed dus’ geldt misschien nog wel meer voor moeders, dan voor peuters.

Lees ook: 7 x tips om je dagelijkse gezinsroutine makkelijker te maken

Reageer op artikel:
Et voilá, daar is ‘ie: de ideale ochtendroutine voor peuters
Sluiten