Iris Kodde
Iris Kodde Kids 30 nov 2015

Oei… Eén op de drie kinderen blijkt geen feiten te checken op internet

Uit onderzoek van Mediawijzer blijkt dat één op de drie kinderen geen internetberichten controleert op waarheid. Waar nog bovenop komt dat 23 procent van de kinderen twijfelt of ze dit doet. Veel te veel dus!

Urenlang zitten ze op hun smartphone of tablet of iets in die technische richting (als je niet oplet). Maar hoeveel van de informatie is eigenlijk wel juist? En vooral: hoe zorgvuldig gaan ze ermee om?

Het onderzoek is afgenomen bij 6067 kinderen tussen de negen en twaalf jaar oud. Als je de niet-checkers en de twijfelaars bij elkaar optelt, komt dit uit op 56 procent van de kinderen. Dit betekent dat maar 43 procent het wél checkt. Aangezien de informatie op het internet lang niet altijd klopt, is dit absoluut te veel.

Maar, waarom?

Uit het onderzoek kwamen verschillende redenen voor het niet-checken van de feiten op het internet naar voren:
1. De meeste berichten moet je nou eenmaal niet serieus nemen (meer dan 50 procent)
2. Het is niet mijn taak om te checken of het klopt (meer dan 30 procent)
3. Ik weet niet hoe ik het zou moeten checken (10 procent)

Ook bij 4705 ouders werd het checken van feiten onderzocht. Hier kwam uit dat 22 procent van de ouders geen feiten van internet checkt, en dat 16 procent twijfelt of ze feiten checkt.

Voorbeeldje:

Hoe verbeter je dit?

Allemaal hartstikke leuk en aardig al die feitjes, maar wat doen we eraan? Het is namelijk belangrijk dat kinderen zich bewust worden van de onjuistheden die soms online staan. Zij zijn dé nieuwe generatie wat betreft technologie en social media. Om deze percentages te verbeteren is het noodzakelijk om van jongs af aan goed mee te geven aan je kind dat niet alles wat op het internet staat ook daadwerkelijk klopt. Hierover in gesprek gaan is belangrijk.

Ook de professionele mediamakers kunnen hierbij helpen. Sowieso door eigen berichten goed te controleren, maar daarnaast ook om aan te geven wat er niet waar is en waar dit dan uit blijkt.

Hoe help jij je kind om dit te blijven controleren? Reageer op onze Facebook

Lees ook: 5 zorgen die jouw ouders nooit hebben gekend >

Reageer op artikel:
Oei… Eén op de drie kinderen blijkt geen feiten te checken op internet
Sluiten