Eva Dusch
Eva Dusch Erop uit augustus 27, 2015

Oeps! 12-jarige jongen slaat per ongeluk gat in miljoenenschilderij

Het is een nachtmerrie voor elke museumdirecteur: dat een van je miljoenenschilderijen beschadigd raakt. Deze 12-jarige jongen loopt heel rustig langs dit zeldzame 17e eeuws meesterwerk en dan gebeurt er dit…

De Taiwanese jongen kreeg een rondleiding door de exhibitie ‘The Face of Leonardo, Images of a Genius’, een collectie van 55 unieke en zeldzame meesterwerken van verzamelaars van over de hele wereld. Wanneer hij langs het betreffende miljoenenschilderij loopt, lijkt hij zijn evenwicht te verliezen en vangt zichzelf op door tegen het werk aan te vallen.

Een (on)gelukje

Het schilderij blijkt al 350 jaar oud te zijn en zo’n 1,5 miljoen waard. Gelukkig komt hij er zonder kleerscheuren van af en hoeft zijn familie niet op te draven voor de restauratiekosten, zo laten ze op hun Facebook-pagina weten. Alles wordt vergoed door de verzekering. ‘Dit was echt een ongeluk, dus schuif de schuld niet op het kind af.’

‘Als deze schilderijen eenmaal beschadigd zijn, is het blijvende schade’, zo staat er op de Facebookpagina van de exhibitie.

De jongen viel tegen het werk aan en ving zich op met zijn hand. Nu is er een gat ter grootte van een vuist te zien in het schilderij.

En de achterkant is beschadigd…

Het schilderij moest gelijk gerestaureerd worden door een ware kenner.

Gevangenisstraf

Deze jongen mag in zijn handen knijpen voor de goede afloop, want het had ook heel anders kunnen lopen, getuige de geschiedenis. In 2012 kreeg een man uit Dublin een gevangenisstraf van zes jaar voor het ruineren van een Monet schilderij ter waarde van 10 miljoen. Het duurde maar liefst 18 maanden om het te restaureren. En in 2010 viel een vrouw in het beroemde New York Metropolitan Museum of Art in een Picasso schilderij. Kortom: houd je kinderen in de gaten in het museum.

Niks te doen? Maak kunst met je kinderen!>

Reageer op artikel:
Oeps! 12-jarige jongen slaat per ongeluk gat in miljoenenschilderij
Sluiten