Eva Dusch
Eva Dusch Beauty 11 nov 2015

Oeps, gênant! Deze dingen maakt iedere yogi een keer mee op de yogamat

Niks dat zo snel populair is geworden als yoga. Het is je one way ticket naar een strak en fit lichaam en een stabiele en heldere geest. Maar eh, dat komt er niet vanzelf. Deze ongemakkelijkheden kennen alle beginnende ‘yogini’s’.

Het ziet er fantastisch uit als je het kunt. En de gezondheidsvoordelen zijn eindeloos. Maar ik kan je als, inmiddels gevorderde yogabeoefenaar, zeggen dat er veel oefensessies, liters zweet, blauwe plekken en gênante situaties aan vooraf gaan.

Hoorde ik daar nou iets kraken?!

Genoeg ogenschijnlijk onmogelijke yogahoudingen (Matsyendrasana, say what) die al pijn doen aan je ogen als je er naar kijkt. Elk geoefend yogini weet wel beter, maar wie net begint kan nogal schrikken van al je krakende geluiden die je lichaam produceert.

Laat je vooral niet afleiden door die knappe man vooraan in de les

We zijn volwassen mensen en de meesten van ons hebben een schat van een vent op de bank zitten en zelfs een leuk stel kinderen. Maar dit neemt niet weg dat je soms je ogen best even de kost mag geven. Het is een nogal gekke tegenstelling, want yoga draait natuurlijk altijd om focus en concentratie, maar soms drijft je aandacht toch stiekem even af naar die knappe man op de eerste rij, of nog erger, naast je op de mat die zijn goddelijke lichaam loopt te stretchen. Hello Mr.Muscle…

En nu maar hopen dat je niet omvalt tijdens de handstand

Niks zo bevredigend als een moeilijke en uitdagende pose onder de knie te krijgen. En de wil is er echt wel, maar de laatste keer dat je moeiteloos op je handen stond was waarschijnlijk in je kindertijd toen je met je toenmalige lichaamsgewicht en flexibiliteit zonder problemen kon omvallen. Nu is het vooral zaak om die trillende kipfilets onder controle te houden en niet met je gezicht op de grond te knallen.

Focus, FOCUS! Aaaarrggggh

Hoe moeilijk kan mediteren zijn? Je gaat zitten in een stille ruimte met je ogen gesloten. Nou, verdomd lastig dus. Je gedachten schieten overal heen; je hebt al een maand geen seks gehad, de kinderen hebben nieuwe sportkleding nodig en er staat thuis een lege koelkast. Oefening baart kunst, je zult zien dat hoe vaker je mediteert, hoe beter het je zal vergaan. Maar weet ook: zelfs dan kan het nog een hele struggle zijn.

Famme’s Maaike mediteerde een week lang iedere dag en dit is wat er gebeurde>

En zo sta je opeens in je blote billen

Terwijl je aan het shoppen bent voor je nieuwe yogakleding, duik je de eerste paar keren vaak de mat op in die oude sportlegging of katoenen versie van de H&M. Lijkt een veilige keuze, maar kijk niet gek op wanneer je in een hevige stretchoefening (en die zijn er véél) opeens in je blote kont staat omdat er maar 10% stretch in je legging blijkt te zitten. Typisch geval van Bridget Jones. Alleen op te lossen met een flinke dosis humor, en een nieuwe legging natuurlijk.

Je bidt je een ongeluk dat je geen scheet zult laten

Scheten laten, dat doen wij vrouwen niet. Néé joh. Althans, dat laten we de mannen graag geloven. Niks zo oncharmant natuurlijk. Maar tijdens een yogales, en vooral tijdens de schouderstand, wil er nog wel eens wat lucht tussen je benen ontsnappen wanneer je weer met je benen omlaag komt. Ofwel: de vaginale scheet. Super gênant, maar ik kan je vertellen: het komt bij heel veel vrouwen voor. Gebeurt je één keer en nooit weer. De truc: span je sluitspieren en onderste buikspieren aan voordat je je benen omhoog gooit, zo kan er geen ook een lucht naar binnen glippen. Houdt dit net zo lang vast totdat je weer met je benen op de grond ligt.

Je voelt een boer opkomen

Er wordt altijd aangeraden om twee uur voor je yogales niks meer te eten (en het liefst ook te drinken). Je moet namelijk zo vaak voorover buigen en twisten met je bovenlichaam, dat A. je voelt al het eten in je maag ronddraaien en B. er al snel lucht naar boven komt en je flink moet boeren. Een natuurlijke en gezonde reactie van je lichaam, maar dat neemt niet weg dat het ongemakkelijk en gênant is.

Je glijdt uit op je yogamat

Laat me je één ding vertellen: je gaat zweten als een malle. Het drupt van je hoofd af en loopt langs je armen en benen naar beneden, waardoor de grip op je matje steeds minder wordt. Voor je het weet glij je zo op de mat van je buurman. Oeps.

Je buurman loopt op jouw matje te zweten

Misschien ben jij meer van het type knalrode kop, één minuscuul druppeltje zweet. Maar die buurman naast je laat intussen een hele oceaan achter op zijn mat en die van de jouwe. Gadver.

Je valt bijna om na je hoofdstand

Het aantal keren dat je bij yoga op de kop staat is niet op twee handen te tellen. En die eerste paar keren kun je vol enthousiasme erin duiken en weer omhoog komen om gelijk door te gaan in je volgende pose. Totdat je opeens allemaal zwarte of witte vlekken voor je ogen ziet en de boel begint de boel te tollen. Geef je hoofd de volgende keer iets meer tijd om het bloed weer richting je voeten te krijgen.

Pranayama met een verstopt neus

Prana wattes?! Oké, kort uitgelegd zijn dit speciale ademhalingsoefeningen (sommigen kunnen best gek zijn de eerste keer) die beloven je hoofd rustiger te maken, meer energie te geven en je luchtwegen open te zetten (ik ben inmiddels overtuigd). Maar met een verstopte neus kan dit nog knap lastig zijn en zul je vooral vele vreemde en harde geluiden produceren. Gewoon negeren, het is het proberen waard.

Yogasutra?

Je bent hier om te relaxen en aan je lichaam te werken, maar je staat in een les meestal 1,5 uur lang naar de kont van van een ander te kijken (die leuke man op de eerste rij dus) en met een beetje fantasie hebben sommige yogaposes niet eens zoveel weg van de acrobatische fratsen in bed. Mochten je gedachten in deze richting afdwalen, roep jezelf snel bij de les of onthoudt de ‘standjes’ voor een later moment met je partner. Kunnen best nuttig zijn namelijk.

Te zwanger voor yoga? Deze 27 zwangere dames zijn bizar fit en lenig>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Oeps, gênant! Deze dingen maakt iedere yogi een keer mee op de yogamat
Sluiten