Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 9 jan 2017

Oeps! Zo vaak moet je je badhanddoek écht wassen

Van sommige voorwerpen in huis weet je dat ze écht vies zijn, zoals de toiletbril en deurklinken. Maar wat dacht je van je badhanddoek? Dat blijkt dus ook een bron van bacteriën en viezigheid. Na het lezen van dit artikel denk je wel drie keer na voor je hem te drogen hangt voor de volgende droogbeurt.

Op het moment dat je je afdroogt, komen er duizenden bacteriën, dode huidcellen, schimmels, speeksel, urinale en anale afscheidingen op je handdoek. En die zie je natuurlijk lang niet allemaal. Toch hangen de meeste mensen hun handdoek na het afdrogen vaak een aantal dagen steeds weer terug voor volgend gebruik. Iets wat je volgens patholoog en microbioloog Philip Tierno beter niet meer kunt doen. Althans, niet te vaak.

LEES OOK: Vaker naar de sauna gaan heeft veel voordelen voor je gezondheid

De ideale broedplaats

Maar hoe vaak moet je je handdoek dan wel wassen? Volgens Tierno kun je ‘m maximaal drie dagen achtereen gebruiken, maar dan alleen als je je handdoek tussendoor helemaal kurkdroog laat worden. Vochtige handdoeken zijn namelijk de ideale plek voor bacteriën en schimmels om te overleven.

Heel vies

Natuurlijk is een handdoek die je een aantal dagen achtereen gebruikt niet schadelijk voor je gezondheid, maar als je dat aanzienlijk langer doet wel, volgens Tierno. ‘Het hele idee van deze info is dat je je bewust bent van het feit dat handdoeken écht heel vies zijn, en je ze dus op tijd moet wassen. Helemaal als ze van je kinderen zijn, of je ze met hen deelt.’

En er is meer. Op deze 4 onverwachte plekken vind je extreem veel bacteriën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Alert

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Oeps! Zo vaak moet je je badhanddoek écht wassen
Sluiten