Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Kids 15 nov 2017

Noortje (20) mist de oer-Hollandse voornaam en roept daarom deze Nationale dag uit

We geven onze kinderen steeds opvallendere namen: Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley zijn namen die prima zijn toegestaan in Nederland. Maar, wat betreft de 20-jarige Noortje de Vries uit Eindhoven is dat zonde: “Waar is ‘ie gebleven, de gewone Hollandse voornaam als Guus, Marieke of Jan?” Om een lans te breken voor de oer-Hollandse voornaam heeft ze woensdag 15 november uitgeroepen tot De Dag van de Nederlandse Naam.

Sla een woordenboek open

Zelf heeft de Brabantse een oer-Hollandse naam en ze vindt het zonde dat er steeds minder mensen bij lijken te komen met een soortgelijke naam, schrijft Omroep Brabant. “Ik heb een beetje het idee dat mensen hun pasgeborene een hele speciale naam willen geven. Alleen, alles is tegenwoordig al voorbij gekomen. Volgens mij slaan sommige aanstaande ouders een woordenboek open en het eerste, beste woord dat ze vinden, dat gebruiken ze om hun kindje te noemen.”

Man

Er zijn natuurlijk een hoop bijzondere namen te verzinnen, en die hoeven niet per se tropisch te klinken om bij Noortje uit de smaak te vallen: “Ik heb een oppaskind van vijf jaar oud, een meisje. En ze heet Man.”

Wat dan wel?

“River, Boet en Lennox, de cultuur verschuift en Nederland verandert,” aldus Noortje. “Ik begrijp dat ouderwetse namen zoals Cor en Gerda niet meer geliefd zijn, maar je hebt ook gewone Nederlandse namen die nog altijd van deze tijd zijn.” Met het inroepen van Dag van de Nederlandse Voornaam hoopt Noortje anderen aan het denken te zetten.”

What’s in a name

Hoe vaak komt jouw naam eigenlijk voor in Nederland? Hier kan je dat checken. Wat nou als je spijt krijgt van de naam die je voor je kleintje hebt gekozen?!

Ook interessant: dit zijn de populairste meisjesnamen van 2017. En deze namen vallen erg in de smaak voor jongens dit jaar.

Omroep Brabant

Reageer op artikel:
Noortje (20) mist de oer-Hollandse voornaam en roept daarom deze Nationale dag uit
Sluiten