Redactie
Redactie Kids 3 jun 2015

Of je baby doorslaapt of niet heeft niets te maken met zijn voeding

Onderzoek wijst uit: poedermelk in plaats van borstvoeding of (meer) vaste voeding helpen je baby niet (door)slapen.

Moeders die denken dat babies die poedermelk in plaats van borstvoeding krijgen, babies die en (veel) vast voedsel eten beter slapen, opgelet: dat is niet zo. Wat je je baby ook te eten en drinken geeft en hoeveel en wanneer je dat doet heeft geen impact op het feit of je baby ‘s nachts doorslaapt. Dat doet ‘ie namelijk toch niet. Zo luidt de verfrissende conclusie van onderzoekers van de Britse Universiteit van Swansea.

Testgroep

De testgroep van het onderzoek telde 715 moeders en hun babies (tussen 6-12 maanden oud). Bekeken werd:
1. hoe vaak de babies gemiddeld ‘s nachts wakker werden;
2. of de moeders hun babies ‘s nachts voedden;
3. of ze borst- of flesvoeding kregen;
4. hoeveel voedingen ze overdag kregen;
5. of de babies al vast voedsel kregen en zo ja, hoeveel.

Het resultaat

Ruim driekwart van de babies (78%) werd regelmatig minimaal één keer per nacht wakker. Meer dan de helft van de babies (61%) kreeg als ze wakker werden (minimaal één) voeding. Ook bleek dat moeders die borstvoeding geven vaker nachtvoeding(en) doen dan moeders die geen borstvoeding geven.

Babies die poedermelk dronken werden net zo vaak wakker als babies die borstvoeding kregen – alleen werden zij ‘s nachts niet gevoed. Babies die overdag meer aten en dronken, werden net zo vaak wakker als babies die minder binnenkregen.

De conclusie

Of babies ‘s nachts doorslapen hangt niet af van of ze poedermelk krijgen, hoeveel voedingen ze overdag krijgen en of/hoeveel vast voedsel ze eten. Dat is, zo zegt de professor die het onderzoek leidde, ‘opmerkelijk’. Volgens haar trekt het onderzoek het breed gedragen idee dat baby na een paar weken (maanden is meer waarschijnlijk, lijkt mij) door zou moeten slapen in twijfel. Daarnaast plaatst het vraagtekens bij de aanname dat er een relatie is tussen wat babies eten en hoe ze slapen. Anders gezegd: of wat en hoeveel je je baby te eten geeft hen beter laat (door)slapen.

Iets anders dan honger

De tweede conclusie die de onderzoekers hieraan verbinden luidt als volgt: babies worden ‘s nachts wakker om andere redenen dan honger. En daarmee geven ze het dringende advies aan moeders om zich er vooral niet druk om te maken dat hun baby het eerste jaar niet doorslaapt, en zich al helemaal niet gek te laten maken door moeders die zeggen dat hun baby al na twee maanden zo heerlijk doorslaapt.

Obese babies

Aan de gedachte dat dit wel zou moeten en de druk die dit op moeders legt, kleeft namelijk een groot bezwaar: het risico op ‘overvoeden’ van babies en te zware babies (het woord ‘obees’ werd zelfs genoemd).

Niet stoppen met borstvoeding

Nog een advies van het onderzoek: om vooral niet eerder te stoppen met borstvoeden (in de hoop dat je baby beter slaapt). Daarover gesproken: de voornaamste reden waarom moeders ‘s nachts borstvoeding geven als hun kind wakker wordt, is over het algemeen omdat het een makkelijke manier is om je baby weer in slaap te krijgen, gaven de moeders in het onderzoek aan.

Lees hier het hele onderzoek.

Hoe drinkt jouw baby en hoe slaapt hij? Deel het!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Of je baby doorslaapt of niet heeft niets te maken met zijn voeding
Sluiten