Eva Dusch
Eva Dusch Beauty 29 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Oh oeps! Gebruik jij je deodorant al jaren verkeerd?

We hebben allemaal wel eens last van onaangename geurtjes onder de oksels. Laat staan de angst dat anderen ons zullen ruiken. Geen wonder dus dat die deodorant overal en altijd in onze tas zit. Maar wie zwaarder geschut in moet zetten is aangewezen op de anti-perspirant. Totdat je er dus achter komt dat je ‘m al die tijd verkeerd gebruikt…

Wellicht hebben sommigen zelfs nog nooit gehoord van anti-perspirant. Je kunt toch gewoon ‘normale’ deodorant gebruiken? Maar wie zich wat meer verdiept in de wondere wereld van de bestrijding van lichaamsgeuren, zo gaat zweet pas stinken in combinatie met bepaalde bacteriën, weet dat er een duidelijk verschil is tussen anti-perspirant en anti- transpirant. Anti- transpirant is vooral bedoeld om vieze luchtjes tegen te gaan en vermindert de zweetgeur door bacteriën deels te elimineren. Anti-perspirant gaat daarentegen veel dieper en pakt echt de zweetproductie aan. De aluminiumzouten blokkeren deels de uitgang van de zweetklieren waardoor er minder zweet wordt vrijgegeven.

Nachtwerk

Dat gezegd hebbende, nu schijnt dus dat we de anti-perspirant al jaren verkeerd gebruiken. Waarschijnlijk sta je (net als ik) ‘s morgens op, neemt een douche en gaat vervolgens met goede moed in de weer met je roller of spray. Vol in de veronderstelling dat je fris en fruit de deur uitgaat (tenzij je dus het in alle haast vergeet en halverwege de dag in paniek raakt). Niks mis mee zou je zeggen, maar toch wel. We hebben namelijk al die jaren een vrij essentieel detail (dat gewoon op het etiket staat) over het hoofd gezien: anti-perspirant moet je ‘s avonds of ‘s nachts aanbrengen. Let wel: mocht je een nogal actief nachtleven hebben (ja, daar valt seks ook onder), dan moet je het natuurlijk daarná aanbrengen.

Eh, pardon? Ja, het klinkt bizar maar we maken geen grap. Wanneer je het product voor het slapen aanbrengt of voor het snoozen, hebben de aluminiumzouten alle tijd en ruimte om in je poriën te kruipen en je zweetklieren te blokkeren, nog voordat de dag begint. En daarna kun je ‘s ochtends alsnog een douche nemen, omdat alle actieve ingrediënten allang in je huid zijn getrokken. Je hoeft niet bang te zijn het product er weer af te wassen, dus een beetje zepen en scheren onder de oksels is ook gewoon toegestaan.

Waarom je zangkunsten onder de douche écht beter klinken>

Een deodorant-advertentie uit 1934

Hoewel we nog steeds een beetje sceptisch zijn tegenover het hele verhaal en onze wenkbrauwen nog steeds gefronst staan, zullen we vanaf nu een extra stap in onze avondroutine inplannen. Het duurt waarschijnlijk even voordat het in je systeem zit en onze partner ons niet meer vragend aankijkt, maar zet die roller of spray vast op je nachtkastje zodat je het niet vergeet.

Overal en altijd zweten. Het is een van de vele (smerige) zwangerschapsongemakken>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Oh oeps! Gebruik jij je deodorant al jaren verkeerd?
Sluiten