Anne Broekman
Anne Broekman Gezondheid 12 oktober 2017

Oh oh… Onderzoek toont aan: van eten ruiken kun je dik worden

Kwijlend hang je boven die net bezorgde pizza, al likkebaardend gluur je in de oven en roer in de pannen op het vuur. Alleen al de geur van good food is volop genieten, toch? Nou, daar zit ook een akelig bijeffect aan, zo ontdekten wetenschappers.

Trage stofwisseling

Hartstikke lekker natuurlijk, dat stuk zelfgebakken appeltaart dat je net naar binnen hebt gewerkt. Alleen niet heel best voor je lijn. Door alle suiker (en dus calorieën)? Dat ook ja. Maar ook de lekkere geur speelt een rol. Volgens onderzoekers staat ons reukvermogen in verband met het opslaan van vet. Door het ruiken van eten geven onze hersenen een seintje aan onze stofwisseling, die daardoor vertraagt.

Twee keer zo dik

De wetenschappers van de Universiteit van Californië – Berkeley pakten hun onderzoek als volgt aan: een groep muizen werd weer onderverdeeld in drie kleine groepjes. De eerste groep bestond uit gewone muizen, de tweede waren ‘super smellers’ en bij de derde groep muizen werd hun reukvermogen tijdelijk uitgeschakeld. Het bleek dat de muizen die het eten roken – de eerste twee groepen – twee keer zo dik werden. De groep muizen die niet kon ruiken kwam slechts 10 procent aan. Duidelijke zaak dus, voortaan eten wij met onze neus dicht.

Zie je nou wel: nu echt bewezen: van een goede relatie word je dikker

Reageer op artikel:
Oh oh… Onderzoek toont aan: van eten ruiken kun je dik worden
Sluiten