Kids 12 okt 2017 Lizette van Loenen

Kinderen die in oktober geboren zijn, leven langer en zijn beter in sport

Kinderen die in augustus geboren zijn, zijn vaak langer dan kinderen die in andere maanden ter wereld komen en kinderen die in september geboren zijn, presteren het beste op school ten opzichte van de rest. En kinderen die in oktober geboren zijn? Zij zijn over het algemeen gelukkiger, beter in sport en leven ook nog eens langer.

Oktoberkinderen

Dit laatste blijkt uit een onderzoek uit 2011, waarvoor ruim anderhalf duizend mensen die honderd jaar of ouder zijn geworden zijn onderzocht. Daarnaast werden ook hun in totaal 11 duizend broertjes, zusjes en echtgenoten onderzocht. De resultaten lieten duidelijk zien dat je maar beter tussen september en november geboren kunt worden, als je een lang leven hoog op je verlanglijst hebt staan. De mensen die in maart ter wereld kwamen, hadden volgens het onderzoek het kortste leven. Een Duits onderzoek dat wat recenter is uitgevoerd, liet dezelfde resultaten zien.

LEES OOK: 15 dingen die iedereen tijdens de herfst nostalgisch maakt

Minder leuk nieuws

Er zit helaas wel een keerzijde aan de medaille, want oktoberkinderen worden dan wel weer sneller ziek dan kinderen die in een andere maand geboren zijn. Verschillende onderzoeken wezen uit dat kinderen die in de herfst geboren zijn de meeste kans hebben op een ziekte. Hierbij zou het niet alleen om een griepje gaan, maar hebben zij meer kans op alle soorten ziektes. Het grootste onderzoek (uit 2015) onderzocht duizend mensen die geboren werden tussen 1900 en 2000 en ondervonden dat kinderen die in mei geboren zijn het minst snel ziek worden. Om nog even bij die keerzijde te blijven, hebben kinderen die in oktober geboren zijn meer kans op luchtweginfecties en astma. Wel hebben ze minder kans op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten

Het zou zomaar kunnen dat de kans op hart- en vaatziekten bij oktoberkinderen kleiner is, omdat ze beter zijn in sport. Onderzoek van de universiteit van Essex heeft zowel het uithoudingsvermogen, als de kracht en conditie van bijna negen duizend kinderen tussen de tien en 16 jaar oud onderzocht en ondervonden dat de kinderen die in oktober zijn geboren betere sporters zijn. De oorzaak hiervan is dat deze kinderen meer vitamine D hebben gekregen toen ze in de baarmoeder zaten. ‘Daardoor hebben ze meer spiermassa als ze geboren worden en zijn hun botten relatief sterker dan kinderen die niet in de herfst worden geboren’, zegt hoofdonderzoeker Gavin Sandercock in het New York Magazine.

Het laatste positieve aan het zijn van een oktoberkind, is dat ze mentaal gezonder zijn dan kinderen die in andere maanden zijn geboren. Uit een grootschalig onderzoek, onder 29 miljoen (!) mensen, blijkt dat mensen die in oktober geboren zijn over het algemeen minder last hebben van mentale afwijkingen zoals schizofrenie, een bipolaire stoornis of een depressie.

7 x ongezonde dingen die we doen, waarvan we denken dat ze gezond zijn

Fatherly

Reageer op artikel:
Kinderen die in oktober geboren zijn, leven langer en zijn beter in sport
Sluiten