Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 5 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Zoek je educatief speelgoed voor je kinderen? Ga dan voor old-school, zegt een nieuw onderzoek

Een nieuw onderzoek van de American Academy of Pediatrics suggereert dat hightech speelgoed deze kerst niet meer op het verlanglijstje moet staan, maar dat we terug moeten naar basic.

Het nieuwe rapport suggereert dat je als ouders overstimulerende licht- en geluidsspeeltjes, digitale apparaten en apps beter kunt vermijden, en adviseert om in plaats daarvan voor ‘ouderwetse’ speelgoed als blokken en poppen te kiezen.

Experts aan het woord

Hoogwaardig speelgoed hoeft geen hoog prijskaartje te hebben, bovendien is old-school speelgoed het meest geschikt voor kinderen en ouders om samen mee te spelen. Tegenwoordig lijkt het wel of we de afgelopen jaren steeds flitsendere speelgoed en apps nodig zijn om je kind te entertainen, simpele blokken kunnen de relatie tussen ouder en kind ook een boost kunnen geven.

Kinderen leren meer door te spelen met jou, dan met welke app dan ook. Wat je dan het beste onder de boom kunt leggen straks? Bekijk dit lijstje eens:

1. Hulpstukken voor motorvaardigheden

Old-school basic speelgoed zoals houten blokken, vormen, puzzels en treintjes helpen kinderen hun fijne motoriek te ontwikkelen, maar het helpt ook bij het ontwikkelen van taal- en rekenvaardigheden. Daarnaast is dit soort speelgoed ook iets wat met je kind kan meegroeien: een kind van 18 maanden kan bijvoorbeeld de blokken stapelen, terwijl een kind van twee jaar dezelfde blokken kan gebruiken om een symbolisch spel aan te gaan, door bijvoorbeeld de pop te voeden met een blok dat een fles voorstelt.

2. Fantaseer er op los

Poppen, actiefiguren en speelgoeddieren zorgen voor fantasierijk spel, het helpt kinderen om verhalen te vertellen en woorden te vinden voor bepaalde gevoelens. Hetzelfde geldt voor kleine auto’s of nep eten in bijvoorbeeld een houten Hema kraampje. Symbolisch speelgoed kan heel simpel zijn, het nodigt kinderen uit om hun eigen verhaal te maken.

Een fantasierijk spel vergemakkelijkt uiteindelijk de taalontwikkeling, zelfregulering, symbolisch denken en sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind, volgens het onderzoek.

3. Knutselspullen

Verf, papier, kleurpotloden, noem maar op zorgen allemaal voor creativiteit. Het hoeft ook zeker niet duur te zijn: een kartonnen doos kan al voor heel veel plezier zorgen.

4. Fysiek speelgoed

Een bal, driewielers en dingen om te duwen en trekken helpen bij de fysieke en sociale ontwikkeling van kinderen. Wanneer je samen met je kind gaat spelen met bijvoorbeeld een bal, leert je kind hoe hij zijn lichaam kan verplaatsen en dat fysieke activiteit leuk is.

Technologie helpt ons ouders om contact te maken met elkaar en de rest van de wereld, maar als het gaat om het speelgoed van je kleine, is het niet verkeerd om terug te gaan naar de basis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme