Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 13 aug 2016

Olympisch opvoeden: zo train je het doorzettingsvermogen van je kind

Dromen dat je kind ooit uit zal blinken in iets, doen we vast allemaal wel eens. Zeker tijdens de Olympische Spelen. Hoe laat je een kind het beste uit zichzelf halen, zonder dat je er meteen een topsporter van maakt?

Met deze tips kun je misschien een beetje een kleine kampioen in je kind aanwakkeren. Hij of zij wordt absoluut niet meteen een Olympiër, en dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar je kunt zijn of haar doorzettingsvermogen op een gezonde manier een zetje geven. En dat is altijd ergens goed voor toch?

[STAP stap=”1″]

Ze moeten het wel leuk vinden

Jij kunt in je kind wel de nieuwe Dafne Schippers zien, omdat hij zo hard sprintjes kan trekken bij verstoppertje, maar als je kind geen passie voelt voor de sport die jij voor ogen hebt, beklijft het bij hem net zo slecht als een saaie film. Dus ga voor iets wat ze leuk vinden. Klinkt voor de hand liggend, maar werkt altijd het allerbeste.

[STAP stap=”2″]

Beloon ze voor de moeite die ze erin steken

Complimenten blijven geven over je dochters mooie zangstem is niet verkeerd, maar denk niet dat die complimentjes ook direct effect hebben op haar prestaties of doorzettingsvermogen. Het zit namelijk zo: als we complimentjes geven over dingen waar ze niet écht moeite voor hoeven te doen (lenig zijn, slim zijn, mooi kunnen zingen etc.) denkt je kind dat het ‘wel goed is zo’ en zal het juist minder moeite doen om beter te worden. Wat je wel kunt zeggen: ‘Ik ben trots op je dat je er zo hard je best voor doet’ of: ‘wat heb je dat mooi gezongen, hoe heb je dat geoefend?’ Dat stimuleert veel meer.

[STAP stap=”3″]

Het hoeft niet altijd leuk te zien

Say what? Het moet wél leuk zijn toch? Zou je denken. Want, we zijn gewend die vieze groenten om te toveren in een vliegtuig (doe je mondje maar open, ja, nee, niet weer uitspugen!), en de minder leuke dingen tóch leuk te maken voor ze. Voor onszelf trouwens ook (rode auto’s tellen in de file, and so on) maar soms moet je gewoon even door die zure appel heen bijten. Zien ze de voetbaltraining even niet meer zitten, vertel dan dat ze soms óók moeten gaan als ze geen zin hebben. Omdat dat in het leven nu eenmaal zo werkt. Krijgen ze ballen van.

[STAP stap=”4″]

Het gaat om de participatie

De meeste kinderen halen geen medailles of eindigen op de nationale televisie. Met die intentie melden we ze ook meestal niet aan bij de sportvereniging of een muziekschool. We doen het omdat ze veel kunnen leren van alleen al het deelnemen eraan: vriendjes maken, hun skills ontwikkelen en leren om te gaan met andere kinderen. Dat is uiteindelijk veel belangrijker dan winnen. Met die intentie halen kinderen vast veel meer uit zichzelf dan dat we ze enkel leiden naar de overwinning.

Ook interessant: Waarom je al op de kleuterschool met (team)sport moet beginnen.

Reageer op artikel:
Olympisch opvoeden: zo train je het doorzettingsvermogen van je kind
Sluiten