Anne Broekman
Anne Broekman Kids 20 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Om deze 7 dingen zullen jouw kinderen je altijd herinneren

Iedere ouder wil z’n kroost de beste jeugd mogelijk bezorgen. Er zijn zo van die dingen waar kinderen hun ouders altijd om zullen blijven herinneren. Spoiler: nee, dat zijn niet de grote, dure cadeaus op hun verjaardag.

1: Gedeelde ervaringen

Als je af en toe dat gezeur hoort om een nieuwe videogame of het zoveelste ijsje, dan zou je het haast niet zeggen, maar echt: kinderen onthouden als ze later groot zijn helemaal niet wat ze precies allemaal van jou gekregen hebben. Wat ze wel onthouden: ervaringen die jullie samen hebben gedeeld. Oftewel: samen op vakantie springen in de golven, filmavondjes in pyjama en samen appelflappen bakken.

2: Toen je je telefoon voor ze weglegde

Maar al te vaak zijn we afgeleid door dat stomme, kleine schermpje. We kijken lollige filmpjes op Facebook en checken celebs op Instagram, en missen de kleine dingen die onze kinderen ons willen laten zien. Zo zonde! Als je je kind jouw oprechte, onverdeelde aandacht geeft en die tablet of telefoon heel bewust even weg legt, dan voelen ze zich pas echt speciaal. Ze weten dan dat ze belangrijker zijn dan dat ‘dringende’ mailtje.

3: Jouw complimentjes

Soms is ‘ik hou van jou’ zeggen niet voldoende. Er zijn namelijk zo veel meer dingen die je tegen je kind kunt zeggen, die jouw kind bijzonder doen voelen. Zoals: ‘Ik ben trots op jou’, of: ‘Wat ben jij een goed baasje voor de hond’. Zulke specifiekere uitingen van liefde zijn goed voor het zelfvertrouwen en blijven kinderen nog jarenlang bij.

4: Hoe je met tegenslag omging

De wereld kan nogal overweldigend zijn voor kleine kinderen. En dus zoeken ze steun en begeleiding bij jou. Breken er zware tijden aan in jullie gezin, bijvoorbeeld door een scheiding of ziekte, dan zullen kinderen altijd onthouden hoe jij daarover met hen sprak, of je hen beschermde en veilig deed voelen en hoe jij zelf met tegenwind omging.

5: De keren dat je er niet was

Dat klinkt iets negatiever dan bedoeld. Tuurlijk zul je als ouder soms steken laten vallen en er niet zijn als je kind jou nodig heeft – simpelweg omdat je niet overal tegelijkertijd kunt zijn. Maar draai het even om: kinderen onthouden het ook als je ze loslaat en vertrouwen geeft. Bijvoorbeeld als ze voor het eerst bij een vriendje mogen logeren, of alleen langs de deuren mogen gaan met hun kinderpostzegels.

6: Hoe jij en je partner elkaar en andere volwassenen behandelen

Zonder dat je het door hebt, leren kinderen de hele dag van jou. Jij bent hun grote voorbeeld. Horen zij jou aan de telefoon roddelen over een vriendin, of zien ze hoe jij totaal de pan uitflipt omdat de bus een paar minuten te laat verschijnt, dan onthouden ze dat en denken ze dat dat gedrag normaal is. Hou hier ook rekening mee in de omgang met hun vader: hou dat positief en liefdevol – zelfs als jullie het samen niet eens zijn over iets.

7: Hoe jij met stress omgaat

Het dagelijks leven is ontzettend druk met werk, gezin, familie en een sociaal leven. Maar bezwijk jij onder die druk, of hou je het hoofd koel? Probeer dat laatste, want zo leer je je kinderen het beste hoe ze later zelf omgaan met stressvolle situaties.

Het zit ‘m in de details: Relax! 5 dingen die kinderen ons leren over ontspannen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Om deze 7 dingen zullen jouw kinderen je altijd herinneren
Sluiten