Redactie
Redactie Mind 3 apr 2015
Leestijd: 4 minuten

Om gelukkig te worden hebben we deze dingen níét nodig

Voor geluk heb je drie dingen nodig: iemand om van te houden, iets om te doen en iets om van te dromen. De rest is eigenlijk bijzaak. Om echt gelukkig te worden hebben we de onderstaande dingen echt niet nodig.

Tegenwoordig stellen we onszelf hoge doelen, willen we steeds meer bereiken en willen we altijd meer. Is ook niet gek, als je kijkt naar de tijd waarin we leven. Er is veel mogelijk en we kunnen makkelijk indruk op mensen maken – door middel van social media – als we dat zouden willen. Daarnaast zetten we onze zinnen continu op de toekomst: de grote trouwdag, het moment dat je echt veel geld verdient en dat droomhuis waarvoor je tekent. Dit zijn allemaal momenten. En deze momenten gaan voorbij. Dus wat nou als al onze doelen wegvallen, vervagen of voorbij gaan?

Dag geluk!

Dan valt ons geluk weg? Nou ja, als we te veel vasthouden aan idealen, wel. Geniet juist van de dingen die je hebt (makkelijker gezegd, dan gedaan) en laat de onderstaande dingen varen. Heb je niet nodig om gelukkig te worden. Niets is voor eeuwig, dus neem het leven zoals het komt.

Om gelukkig te worden heb je dit niet nodig of hoef je dit niet te doen:

1. Iedereen maar pleasen

Kost veel energie en je kunt gewoonweg niet iedereen te vriend houden. Er zijn mensen die jou niet mogen, en vice versa geldt hetzelfde. Juist hierdoor onderscheid je jezelf.

2. Het feit dat alles maar makkelijk is

Het leven is niet makkelijk. Punt. Het komt met pieken en dalen en je moet dingen doen die je niet leuk vindt. Dingen die niemand anders voor je kan doen. Dingen die je bang maken of verdrietig. Situaties waarbij je denkt ‘ga ik dit nog langer volhouden?’ Alleen door deze dingen voel je weer even hoe het is wat ‘leven’ betekent en wat echt belangrijk voor je is.

3. Zekerheden en garanties

Er is één zekerheid in het leven en dat is dat je doodgaat. Stel jezelf open voor nieuwe dingen, neem risico’s. Droom, durf en doe. Maak anderen enthousiast en zorg dat mensen wat van je kunnen leren. Dat positieve gedoe is misschien niet altijd even gemakkelijk, maar het maakt je wel degelijk gelukkiger. Weet daarbij ook dat de toekomst voor iedereen onzeker is. Er valt weinig te plannen en er kan zomaar iets gebeuren waar je totaal niet op had gerekend. Probeer daarbij ook niet 24/7 gelukkig te willen zijn, want dat is ook zo saai.

4. Beter willen zijn dan de rest

Waarom zou je jezelf willen bewijzen? Zoom eens uit en kijk van bovenaf naar de aarde. Dit kan een hoop relativeren. Zowel stellen we eigenlijk niet voor. Kijk ook eens naar een persoon in je omgeving die weinig geeft om geld, spullen of uiterlijk. Deze persoon is waarschijnlijk best gelukkig.

5. Controle willen hebben over alles

Zelfde als punt 3. We kunnen niet alles controleren. En als dat wel kon, dan wordt het leven wel echt oersaai. Relax en veer mee met het leven. Zorg dat hetgeen wat je doet op rolletjes verloopt, maar maak je niet druk om dingen die je niet aan het doen bent. En trouwens, het grootste plezier halen we vaak uit onverwachte dingen (denk: onverwachte baan, onverwachte avonden uit, onverwachte tripjes).

6. Die enorme pieken

Het voelt natuurlijk als een soort drug, die overwinningen of glorieuze momenten. Maar: ook deze gaan helaas voorbij. Zorg dat je niet leeft van deze momenten, maar blijf nuchter. Tuurlijk mag je genieten van iets geweldigs, maar besef wel dat deze momenten tijdelijk zijn. Mensen die inderdaad leven van de pieken in het leven, hebben de kans om hierna weer keihard naar beneden te donderen als er even iets tegenzit.

7. Relaties onderhouden uit het idee van liefde

Vrienden, familie en je man zijn er om van te houden. Maar kijk uit dat je niet te veel van jezelf geeft. Door je kwetsbaar op te stellen, kun je ook gekwetst worden. Het belangrijkste is, is dat je jezelf eerst leert accepteren. Hierna kun je pas echt gaan genieten van het de liefde van anderen.

8. Alles pais en vree

Kan niet. Een harmonieus bestaan is alleen leuk als het ook echt oprecht is. Vaak doen we als of we allemaal goed gaat, maar ieder huisje heeft zo zijn kruisje. Het is wel belangrijk dat er gesproken wordt in jullie gezin. Je moeten weten wat je waard bent en voor minder dan dat doe je het allemaal niet. Praat, zeg wat je op je kerfstok hebt en wees duidelijk. Tja, en daar kan best weleens een discussie om ontstaan. Niet erg, want alleen zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Ook interessant: deze gedachten hebben gelukkige koppels bijna nooit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Om gelukkig te worden hebben we deze dingen níét nodig
Sluiten