Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 15 nov 2017

Waarom oma en opa ongezonder zijn voor hun kinderen dan je denkt

Natuurlijk worden je kinderen verwend als ze een dagje bij opa en oma zijn. Da’s niet meer dan normaal. Maar wat nu als dat te vaak gebeurt? Volgens onderzoek kunnen deze verwennerijen een negatieve uitwerking hebben op de gezondheid van kinderen.

Verwennen

Een snoepje meer, wat later naar bed, iets langer televisie kijken of met de iPad spelen: opa’s en oma’s zijn er om kinderen te verwennen. Vinden zij leuk, vindt je kind leuk. Uit onderzoek van de universiteit van Glasgow blijkt dat ouders het heel wat minder leuk vinden.

Drie vragen

Wetenschappers hielden 56 onderzoeken tegen het licht, met gegevens uit achttien verschillende landen. Deze resultaten gaven de invloed van grootouders op hun kleinkinderen weer. Voor het onderzoek stelden de wetenschappers drie belangrijke vragen. 1) Wat geven opa en oma hun kleinkinderen te eten? 2) Roken ze in hun bijzijn? 3) Zorgen ze dat hun kleinkind genoeg lichaamsbeweging krijgt?

LEES OOK: 12 dingen die opa’s en oma’s beter doen dan wie dan ook

Oma en opa ongezonder met eten

Uit het onderzoek blijkt dat het antwoord op vraag 1 ‘nee’ is. Veel grootouders gebruiken snoep en ander ongezond voedsel als omkoopmiddel: ‘eerst je bord leeg, dan een snoepje’. Daarnaast schotelen veel opa’s en oma’s hun kinderen ongezond eten voor, zoals patat en pannenkoeken met suiker.

Lichaamsbeweging

Ook met de lichaamsbeweging is het slecht gesteld. De meesten ‘verblijden’ hun kleinkind met een extra lange iPad-sessie of geven hen aanzienlijk meer tijd voor de televisie. Alleen de grootouders die zelf een actieve leefstijl hebben, zorgden ervoor dat ook hun kleinkinderen genoeg bewegen.

Hoe zit het met de invloed van ouders?

Die durven er negen van de tien keer niks over te zeggen, verklaart hoofdonderzoeker Stephanie Chambers aan de BBC. ‘Ouders zien dat gebeuren en sputteren geregeld tegen, maar durven opa en oma er niet mee te confronteren: veel grootouders zijn onmisbaar als oppas.’

Deze confrontatie is volgens haar wel hard nodig: ‘Doordat opa en oma hun kleinkinderen verwennen of roken in hun bijzijn, neemt onbedoeld het risico op kanker bij kleinkinderen toe zodra die volwassen zijn.’

We moeten het ze nageven: opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen, leven langer

RTL nieuws

Reageer op artikel:
Waarom oma en opa ongezonder zijn voor hun kinderen dan je denkt
Sluiten