Janne Vogel
Janne Vogel Kids 19 apr 2018

Stappenplan: op déze 6 manieren help je je jouw kind omgaan met gevoelens

Omgaan met je eigen gevoelens is al knap lastig, laat staan omgaan met de gevoelens van je kind (die ze vaak zelf nog niet helemaal begrijpt). Vaak beïnvloeden de gevoelens van ons kroost ons ook nog eens behoorlijk en willen we niets liever dan dat ze altijd blij zijn.

We kunnen je vast vertellen: dat altijd blij zijn, dat gaat ‘m niet worden. Je kind voelt – net als jij – van alles. En dat zal er naarmate hij ouder wordt niet minder op worden.

Gevoelens

Het is natuurlijk prima dat je kind zich niet altijd happy voelt, het is alleen een kunst om hier op de goede manier mee om te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat jij er voor hem bent, op de goede manier.
Ben jij op dit gebied nog niet helemaal pro in het ondersteunen van je kleine? No worries. Wij hebben hier een stappenplan voor je.

1. Kalmeer eerst jezelf

Ja, we weten dat de gevoelens van je kleine vaak ook effect hebben op jou en juist daarom is het belangrijk dat je je emoties eerst zelf onder controle hebt. Neem de emoties van je kind daarnaast niet persoonlijk, het gaat niet om jou (ook al lijkt dat soms wel zo). Zie het bewust als een kans om er voor hem te zijn wanneer hij zich niet goed voelt (jij bent belangrijk!).

2. Zorg dat je kind zich veilig voelt en zoek verbinding

Probeer je emotioneel met hem te verbinden en als het kan ook fysiek. Geef hem een veilig gevoel door je aanraking, je warmte, de toon van je stem en je houding. Geef je kind de verbale en/of non-verbale boodschap: ‘Ik zal je helpen, je bent veilig.’ Werkt écht.
Nog iets: als jij langzaam en diep ademhaalt, zal je kind dit automatisch ook doen.

3. Leef je in

Als kinderen het gevoel hebben dat je echt begrijpt hoe boos of verdrietig ze zijn, hoeven ze het niet erger te maken. Let op zijn emoties en benoem ze: ‘Het lijkt alsof je je een beetje zorgen maakt om dit slaapfeestje’, of ‘Je ziet er heel boos uit!’.
Legt je kind zelf uit waar hij zich rot over voelt, laat dan zien dat je hem echt hoort en hem probeert te begrijpen. Word je kind ontzettend boos op jou, probeer dan niet boos terug te doen en benoem opnieuw zijn emoties. ‘Je zal wel heel boos zijn, als je zo tegen me praat. Wat is er aan de hand?’ Als hij huilt, praat dan niet teveel. Woorden kunnen hem afleiden, terwijl hij het misschien gewoon even nodig heeft om zijn tranen te laten gaan. Knuffel hem en vertel hem dat hij veilig is.

LEES OOK: De nieuwe opvoedtrend: emotioneel coachen

4. Dubbelcheck of je kind zich begrepen voelt

Je wil erachter komen wat hij voelt, daarom is het benoemen van zijn emoties zo’n uitkomst. Nu is het alleen nog zaak om te checken of je het bij het juiste eind hebt. Vraag ernaar. Het kan dat je het meteen goed hebt – ‘Natuurlijk ben ik boos!’ -, maar het kan ook dat hij je verbetert. Het kan soms best lastig zijn om uit te vinden waar hij precies mee zit, maar het is belangrijk dat hij zich écht begrepen voelt. Daarnaast is het belangrijk dat je kind zelf doorheeft wat hij voelt, want op jonge leeftijd moet hij al zijn emoties nog leren herkennen. Alleen zo leert hij er op den duur mee omgaan.

5. Praat met hem

Laat zien dat je er voor hem bent, dat je ‘m begrijpt of vraag simpelweg of hij je meer wil vertellen. Dat je zijn gevoelens bevestigt betekent niet per se dat je het er mee eens bent. Alleen dat je begrijpt waarom je kind zich zo voelt. Jep, daar zit een groot verschil tussen.

6. Zoek naar een oplossing

Negen van de tien keer voelt je kind zich al en stuk beter wanneer hij zich begrepen en geaccepteerd voelt. (Werkt bij volwassenen eigenlijk net zo). Wanneer hij weer rustig is en weet dat je hem serieus neemt, is het tijd om een oplossing te zoeken. Is je kind nog steeds boos en negatief, dan is dat een teken dat hij zijn emoties nog niet helemaal heeft verwerkt. Is dit het geval? Ga dan terug naar de stappen hierboven. Als hij er wél klaar voor is, probeer dan niet zijn probleem op te lossen, tenzij hij je om hulp vraagt. Door het niet meteen voor hem te fixen, geef je hem het gevoel dat je er vertrouwen in hebt dat hij het zelf kan. Als hij vastloopt bij het bedenken van oplossingen, kun je hem natuurlijk wel helpen.

Duurt even, maar dan heb je ook wat

Dit stappenplan kost natuurlijk behoorlijk wat tijd, maar is het op de lange termijn zeker waard. Je gaat op een gegeven moment steeds sneller door de stappen heen en zult zien dat je kind steeds beter wordt in het verwerken van zijn emoties. Het coachen van de emoties zorgt ervoor dat je kind op emotioneel gebied intelligenter wordt en maakt dat jij zelf rustiger kan blijven wanneer hij boos of verdrietig is. Minder drama, meer liefde. Over een win-win situatie gesproken.

Mother.ly

Reageer op artikel:
Stappenplan: op déze 6 manieren help je je jouw kind omgaan met gevoelens
Sluiten