Eva Dusch
Eva Dusch Mind augustus 22, 2015

Omgaan met moeilijke situaties: 8 reminders

Levenslessen kunnen we lachend wegwuiven in goeie tijden. Ze hangen als tegeltjes in de WC. Of we posten ze semi-cryptisch op Instagram. Allemaal leuk en aardig, maar ze zijn verdomd goede reminders in écht ernstige situaties.

We lopen die droombaan mis. Iemand wordt ernstig ziek. Je relatie loopt op de klippen. We krijgen allemaal te maken met tegenslagen, dit zijn nu eenmaal de spelregels des levens. In dat geval kun je twee dingen doen: je kop in het zand steken en wegrennen voor de situatie of je zet alle zeilen bij en probeert te accepteren wat is en door te gaan. De juiste instelling helpt je sneller terug in het zadel en maakt je veerkrachtiger.

1. Pijn hoort bij groeien

When one door closes, another opens. Dit gezegde wordt niet voor niets zo vaak aangehaald. Het is toch eigenlijk gek dat wij mensen pas de waarde van dingen inzien wanneer ons iets ergs overkomt? Wanneer we op het punt staan iets of iemand te verliezen? Verkeer je in moeilijke tijden, herinner jezelf er dan aan dat pijn nooit zonder doel of ‘levensles’ komt. Je leert ervan. En dat je aan het strugglen bent, betekent niet dat je ook aan het falen bent. Een vriendin van mij zei me ooit tijdens een moeiijke situatie: ‘Ik geloof dat je nooit iets op je bordje krijgt wat je niet aankan.’ Een mooie gedachte om aan vast te houden.

2. Alles in het leven is tijdelijk

Na regen komt zonneschijn. Na een stukgelopen relatie, begeef je je toch weer in het datingcircuit. Er is geen licht zonder de duisternis. Cliché voorbeelden, maar het klopt als een bus. Niks duurt voor altijd. Dus als je nu in een goede fase zit, geniet ervan, want het zal niet eeuwig duren. Ga je een moeilijke tijd door, weet dan dat er straks weer betere tijden komen waarin je meer kunt lachen en ontspannen. Bovendien: in moeilijke tijden kan er altijd nog gelachen worden. Die keuze is aan jezelf.

3. Je zorgen maken en klagen helpen je geen steek vooruit

Nederland schijnt nogal een klaagcultuur te hebben. We klagen over alles wat los en vast zit en met stip op één staat altijd het weer. Maar degenen die het meeste klagen, bereiken vaak het minst. Kortom: je komt er geen steek verder mee. Wij zijn meer van het motto: niet lullen maar poetsen. Wees niet bang om op je bek te gaan. Als je ergens in gelooft of je wilt iets heel graag, ga er dan voor. Laat je niet tegenhouden door het verleden of door je angsten. Vaak zitten die angsten vooral in je hoofd, waar ze nog groter worden, en die komen totaal niet overeen met de realiteit.

4. Je littekens zijn ook een symbool van kracht

Iedereen loopt in zijn of haar leven wel een paar krassen op. Zowel mentaal als fysiek, dit hoort nu eenmaal bij het leven. Sommigen zitten diep, anderen blijven aan het oppervlak. De overeenkomsten: the hurt is over, de wond is geheeld en je kunt nu weer verder. De bekende Perzische filosoof en dichter Rumi zei eens: ‘De wond is de plek waar het licht bij je naar binnen komt.’ Dus zie je littekens als een teken van ‘yes, ik heb het overwonnen!’

5. Elke struggle is een stap vooruit

Geduld betekent niet dat je stil moet staan en achterover kunt leunen tot hetgeen naar jou toekomt. Integendeel, het betekent het vermogen om goed en positief in het leven te staan terwijl je keihard werkt aan je dromen en doelen en zeker weet dat dit het waard zal zijn. Dus als je ergens voor gaat, ga er dan voor de 100% voor, anders heeft het geen zin om überhaupt te beginnen. Heb je je focus op iets gezet, dan maakt die kans op falen of afwijzing je sowieso niet meer uit. Soms moet je eerst twee stappen achteruit doen, om weer één stap vooruit te kunnen doen.

6. Negativiteit van anderen is niet jouw probleem

Wees zelf positief wanneer mensen om je heen negatief zijn. Lach wanneer anderen boos zijn. Claim je emotionele vrijheid, want het is de enige manier om dicht bij jezelf te blijven en je niet te laten meeslepen in andermans gevoelens. Ben jij een emotionele spons? Dit boek helpt je meer af te sluiten. En vooral: doe jezelf nooit anders voor, omdat iemand zegt dat je niet goed genoeg bent. De meeste kracht haal je uit jezelf durven zijn zonder je nog druk te maken over wat anderen van je zeggen of denken.

7. Laat-het-los

Schrijf het op de muur. Plak een post-it op je spiegel. Of creëer desnoods je eigen mantra. Voor de control freakerige wezens die wij vrouwen zijn -ontkennen heeft geen zin- is dit een van de moeilijkste dingen om te doen. Je kunt dingen niet forceren (ook al denken we van wel), je kunt jezelf alleen maar gek maken door het toch te proberen. Wat moet gebeuren, gebeurt toch wel. Een fijn en comfortabel leven krijg je toch vooral door te vertrouwen op je intuïtie, kansen te pakken, geluk te verliezen en terug te vinden, mooie momenten te koesteren en vooral te leren van je fouten of van moeilijke momenten. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn, en niemand heeft gezegd dat het maar kort zou duren. Dus stop met al die twijfels en zorgen en heb vooral veel lol in de tussentijd. Je ziet wel waar het schip strand.

8. Je moet door

Wees na een tegenslag of moeilijke periode niet bang om weer vooruit te gaan, het leven gaat door. Heb weer lief, droom groots, durf weer gekke dingen te doen en kruip uit je comfortzone. Laat een harde levensles je niet tegenhouden om je leven weer op te pakken. Wanneer je het liefst iets wil opgeven omdat het vooruitzicht er nogal zwart uitziet, soms moeten dingen eerst fout gaan voordat het goed gaat. Soms moet je eerst door het stof om uiteindelijk daar uit te komen waar je wilt. Máár, ben je eenmaal op dat fantastische punt uitgekomen, vergeet ‘t dan vooral niet te vieren. Om nog maar een laatste cliché erin te gooien: het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Dus hop, dames, go for it.

Wat houdt jou op de been en geeft je positiviteit in moeilijke tijden? Laat het ons weten!

Deze foto van buik en kind na een keizersnede gaat het internet over>

Reageer op artikel:
Omgaan met moeilijke situaties: 8 reminders
Sluiten