Eva Dusch
Eva Dusch Mind juli 17, 2015

Omgaan met rouw: uithuilen of flink doorpakken?

Vandaag is het een jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines uit de lucht werd geschoten boven Oekraïne. Ofwel, vliegramp MH17. Een deken van collectieve rouw lag over ons land. Het verdriet liet extreem heftige sporen na, zelfs nu we een jaar verder zijn. Maar hoe ga je verder na zo’n ramp en wat is rouwen eigenlijk? Verlies-en rouwdeskundige Daan Westerink legt het uit.

Als sinds 2003 verdiept Daan Westerink zich als onderzoeksjournalist en rouwdeskundige in (onderzoeken naar) coping: hoe mensen omgaan met verlies. Ze begeleidt zowel individuen als groepen en heeft een MH17-lotgenotengroep. ‘De manier waarop je rouwt wordt bepaald door verschillende factoren: familie, opvoeding, karakter, vrienden en wat heb je eerder al op je bordje gekregen (je levensverhaal). Heb je bijvoorbeeld al een heftige scheiding meegemaakt of een ander overlijden?’

Drie manieren om te rouwen

1. Verliesgericht
Deze vorm is heel erg gericht op het grote verdriet, dus het uiten van gevoelens in het openbaar. Je rouwt heel zichtbaar en iedereen mag het weten. Dit zie je vaak bij vrouwen, maar je ziet het nu ook heel erg in de media rondom zo’n grote ramp als deze. Alles is heel verliesgericht want dit is nu eenmaal begrijpelijker voor ons allemaal. Miljoenen Nederlanders hebben geen idee wat het is om een dierbare bij zo’n grote ramp te verliezen, dus dan moet je het doen met wat je te zien en horen krijgt in de media en dat moet veel mededogen oproepen.

2. Herstelgericht
Dit zijn over het algemeen vaak de mannen en ook de doeners. Ze pakken het leven snel weer op en focussen zich op werk of andere alledaagse zaken. Al dat expliciete treuren hoeft niet, dit doen ze meer op zichzelf.

3. Zoek een balans
Het is belangrijk een balans te vinden tussen de twee eerstgenoemde vormen. Vrouwen hangen vaak aan de kant van het uiten van gevoelens, terwijl mannen over het algemeen sneller overgaan tot de orde van de dag. Je hebt beide nodig, maar je kunt in beide vormen ook heel erg doorslaan, dus probeer een balans hierin te vinden.

Miljoenen Nederlanders hebben geen idee wat het is om een dierbare bij zo’n grote ramp te verliezen

En weer door

‘Verwerken betekent dat de verschrikkelijke gebeurtenis onderdeel is van je eigen levensverhaal. Je hebt het geaccepteerd, een plek gegeven en je kunt weer verder met je leven. Maar dit betekent niet dat het verdriet er niet meer is, want op grote momenten kan het weer om de hoek komen kijken. Het betekent alleen dat het je leven niet meer overhoop haalt.’ Ben je eenmaal dit stadium voorbij, dan is de grote vraag: hoe pak ik mijn leven weer op? Daarbij spelen drie belangrijke factoren een grote rol.

1. Zorg dat je vriendinnen blijven langskomen
Dit is natuurlijk enorm belangrijk, want je zult ze hard nodig hebben in een rouwige periode. Maar onthoud: ze zijn nog altijd vriendinnen, geen therapeuten. Als vriendinnen moet je elkaar niet de les gaan lezen of elkaar juist als zielig gaan zien. Blijf te allen tijden een vriendin en wees eerlijk naar elkaar, ook wanneer dit moeilijk is of hard kan aankomen. Kun je niet omgaan met het grote verdriet van jouw vriendin of kun je niet tegen haar medelijdende houding? Spreek het naar elkaar uit, want ook dit is een vorm van betrokkenheid.

2. Zoek support bij je familie
Rondom een overlijden gebeurt het niet zelden dat je als familie even overhoop komt te liggen met elkaar. Je broer blijkt opeens een enorme bemoeial, de oudste doet alles fout, je ziet elkaars tekortkomingen, je rouwt niet allemaal op dezelfde manier of je voelt geen erkenning voor je verdriet. Kortom: een puinhoop binnen de familie, toch heb je elkaar meer dan ooit nodig om verder te kunnen leven. Laat het niet stuk lopen op zoiets als leed-concurrentie. Erken dat je broer óók een goede band had met je moeder. Bang voor gedonder in de familie? Zorg voor een onafhankelijke persoon als mediator (en nee, dit is niet je zwager of beste vriend).

5 belangrijke redenen waarom familietradities zo belangrijk zijn>

3. Focus je op andere dingen
Je kunt en wilt niet eeuwig met je verdriet bezig zijn. Er komt vroeg of laat een moment om de draad op te pakken en verder te gaan waar je gestopt bent. Sommige mensen gooien hun leven rigoureus om en zien door een heftige rouwperiode dat ze al jaren in een situatie zitten waar ze helemaal niet blij mee zijn. Als de normale manieren om weer verder te gaan met je leven niet werken, dan is het niet gek om daar hulp bij te zoeken.

Praat mee over rouw op onze Facebookpagina >

Ontroerend! Deze vrouw liet voor haar overlijden een briefje achter voor haar man>

Reageer op artikel:
Omgaan met rouw: uithuilen of flink doorpakken?
Sluiten