Redactie
Redactie Mind 9 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Nee hè, weer niet! Zo ga je om met teleurstellingen

Als we het woordenboek erbij pakken en het woord ‘teleurstelling’ opzoeken, komen we uit bij ‘tegenvaller’. En laat dit fenomeen nou net een groot onderdeel van het leven zijn. Iets waar iedereen mee moet dealen, maar waarbij ieder mens een eigen techniek hanteert.

Als kind staan ze je al op te wachten, die desillusies. Zo zouden we ooit in de meivakantie naar Griekenland gaan, maar dit feest werd door omstandigheden afgelast. Man, man, man wat had ik me op die vakantie verheugd. Evenals op die opblaasstoel uit de jaren ’90, de groene variant. Uitverkocht. En ja hoor, daar kwamen ze weer, die troepen teleurstellingen. Ze achtervolgden me tot aan de baan waar ik voor had gesolliciteerd, tot aan het huis waar ik m’n zinnen op had gezet, ze stonden zelfs achter me in de Bijenkorf op de schoenenafdeling waar mijn maat in geen velden of wegen te bekennen was. Elke keer duiken ze op en elke keer maken ze je een beetje sterker.

Het is wat het is

Niets meer, niets minder. Acceptatie is een van de belangrijkste aspecten onder teleurstellingen. Wat veel mensen doen, is een ongemakkelijke situatie wegduwen, in plaats van er naar te kijken en te accepteren. Let it be. Van een optimist in een pessimist veranderen, is er ook een uit de reeks ‘tegenslagen’. Zo lijkt de teleurstelling vermeden te worden. Niets is minder waar, het is geen oplossing, maar een manier om eraan te ontsnappen. Teleurstellingen fungeren als ‘gids’ in je leven. Ze proberen je de goede richting in te sturen, ze laten je dingen op een andere manier proberen, of gewoon nog een keer. Misschien zelfs een tandje harder. Omarm ze daarom en houd de onderstaande tips altijd binnen handbereik:

1. Wees niet overmoedig: dit betekent dat je gedag moet zeggen tegen onrealistische doelen. De kans om miljonair te worden binnen twee weken is nihil.

2. Reken af met het perfectionisme: als perfectionist leef je in een ‘perfecte’ wereld, wat ervoor zorgt dat je je continu beschermt tegen het eventueel gekwetst worden door anderen. Niet om kunnen gaan met een teleurstelling, betekent dus automatisch dat je jezelf extra kwetst. Immers, je verwachtingen zijn niet in lijn met jouw eigen werkelijkheid.

Soms zit het nou eenmaal tegen

3. Schaaf je verwachtingen bij: stel geen torenhoge verwachtingen aan jezelf en de wereld om je heen. Neem een zekere mate van onzekerheid mee in je bestaan. Immers, niets is zeker in het leven. Mensen die dit kunnen, zijn in balans en kunnen beter omgaan met teleurstellingen.

4. Kom met een back-up plan: mensen die met een back-up plan komen, creëren hierdoor een groter vangnet wat betreft het gevolg van de teleurstelling.

5. Falen is fantastisch: mensen ervaren falen als een gigantische deuk in het ego. Maar hé, een doel niet hebben bereikt, waar je in eerste instantie wel vanuit ging, is een les. Je leert ervan. Je wordt ontzettend creatief. Immers, je moet in oplossingen denken. ‘Hoe zorg ik er nou volgende keer voor dat het me wel lukt?’ ‘Was het realistisch wat ik had bedacht?’ Je wordt weer even met je neus op de feiten gedrukt, dus ga hiermee aan de slag! Zie het als een uitdaging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nee hè, weer niet! Zo ga je om met teleurstellingen
Sluiten