florine duif
florine duif Kids 11 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

Zo help je jouw (hoog)gevoelige kind om te gaan met veranderingen

Niet alleen volwassenen hebben moeite met veranderingen, ook kinderen vinden het soms ingewikkeld als er iets verandert. Is jouw kind erg gevoelig, dan wordt het omgaan met veranderingen een nóg grotere uitdaging. Gelukkig zijn er manieren om alles in goede banen te leiden.

Omgaan met verandering

Alles is aan verandering onderhevig. Daar heb je als ouder helaas geen grip op. Vriendinnetjes verhuizen of een juf krijgt een andere baan. Alleen komen in de belevingswereld van een gevoelig kind deze veranderingen soms net iets harder aan.

Mijn dochter is zelf erg gevoelig en wanneer ze opeens een andere jas aan moet of er plots een andere oppas komt, hebben we de poppen aan het dansen. Ik snap haar. Ik herken dit namelijk van mezelf en weet hoe ik ermee moet omgaan. Maar hoe kan ik mijn dochter hierbij helpen? Niet alleen omdat het fijn is voor haar, maar ook omdat er een grote stap zit aan te komen: de basisschool.

Na veel gepraat te hebben met verschillende mensen zoals een haptonoom en een zeer vriendelijk homeopathisch arts plus het lezen van dit interessante boek heb ik een paar tips en tricks voor je op een rij gezet.

1. Bereid je kind voor op een verandering

Zeg bijvoorbeeld nooit zomaar vijf minuten van te voren: ‘Oh trouwens, straks komt Lisa in plaats van Klaartje oppassen.’ Een kind heeft tijd nodig om informatie te verwerken en de ietwat gevoelige kinderen hebben gewoonweg iets meer tijd nodig. Laat hem wennen aan het idee.

Wat nou als je kind toch in huilen uitbarst? Neem het bij je op schoot en laat zien dat je aandacht schenkt aan de emotie (‘Ik zie dat je verdrietig bent, maar mama zal uitleggen waarom er een andere oppas komt’). Op deze manier voelt een kind zich veilig en kun je op een rustige manier vertellen waarom de verandering plaatsvindt. Negeer emoties van kinderen (gevoelig of niet) nooit.

2. Hoe ervaar jij verandering?

Jij bent een spiegel voor je kind. Reageer je zelf heel heftig of gestrest, dan kan het zijn dat je kind dit oppikt. Bedenk of je je verzet tegen veranderingen of dat je meegaat met de flow en kan accepteren ‘wat is’.

Is jouw kindje snel overprikkeld? Probeer deze tips eens

3. Heb vertrouwen in je kind

Het is nooit leuk om je kind emotioneel te zien, maar als hij merkt dat jij hier verdrietig van wordt dan creëer je een benauwde situatie. Laat zien dat je vertrouwen hebt in je kind en weet dat je kroost ook gewoon emoties kan en mag hebben en dat het hoort bij het opgroeien. Daarbij: het leven is gewoon soms keihard en daar kun jij je nakomelingen helaas niet voor beschermen.

Oké snap ik, maar wat nou als het mijn kind tegenhoudt in bepaalde beslissingen? Wanneer jij je kind zelfvertrouwen meegeeft en laat zien dat jij achter achter iedere beslissing staat, zal hij in de loop der jaren een beslissing vanuit het hart kunnen maken. Dit neemt overigens niet weg dat de gevoeligheid niet minder wordt. Gevoelige mensen (kind of volwassene) zullen altijd moeite blijven houden met niet-empathische, harde personen. Daarom is het belangrijk dat je je gesteund en krachtig voelt.

Verder lezen: Is je kind beïnvloedbaar?

4. Ga geen dingen vermijden, omdat je bang bent dat je kind heftig reageert

Jij bent de moeder en jij bepaalt uiteindelijk wat er gaat gebeuren. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om te zeggen ‘Ach weet je, ik bel de oppas wel af en blijf thuis’, maar op deze manier leert je kind het niet. Zolang je duidelijk en vroegtijdig communiceert en aandacht besteedt aan emoties heb je er in ieder geval alles aan gedaan om het in goede banen te leiden.

Zo stuur je jouw kind liefdevol bij

5. Luister naar jezelf en laat meningen van anderen los

Stel je gaat met je kind naar balletles en het blijkt dat haar beste vriendinnetje uit de groep ziek is, dan zit je niet te wachten op een juf die zegt ‘Hup, kom, gewoon meedoen’. Jij weet het beste hoe je kind in elkaar steekt en hoe je met dit soort situaties moet omgaan.

Door je kind te pushen of er juist een label op te plakken in de trant van ‘Oh, wat erg’, maak je de situatie alleen maar erger. Hoe ouder je kind wordt, hoe gemakkelijker hij of zij er mee om kan gaan. Je zult zien: het verandert met de jaren.

Het is niet nodig om een label te plakken op een kind, maar het is wel fijn om gevoeligheid of hooggevoeligheid te herkennen: Herken jij deze kenmerken?

Wat als jij en jouw kind allebei hoogsensitief (HSP) zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo help je jouw (hoog)gevoelige kind om te gaan met veranderingen
Sluiten