Redactie
Redactie Kids 10 okt 2015

Omvallende tv’s zijn steeds meer een gevaar in huis

Voor mij is het persoonlijk een van mijn ergste nachtmerries: dat er thuis iets bovenop je kind valt. En dus proberen we dat uit alle macht te voorkomen. Met een dochter van 14 maanden die het liefst de hele dag wandelend op onderzoek uitgaat; kan dit in m’n mond, kan dit open en dicht en kan ik hier aan hangen? – is dat bij ons thuis ook bijzonder hard nodig.

Ik hoorde laatst het verhaal van een kindje van 2 dat in het ziekenhuis lag, vanaf z’n nek verlamd. Reden: de tv was op hem gevallen. Hoewel veel mensen hun plasmaschermen aan de muur laten monteren, zijn er genoeg huishoudens waar de tv ‘gewoon’ op een tv-meubel staat.

20,000 kinderen in twee jaar

Vorige week publiceerde het Canadese Journal of Neurosurgery: Pediatrics een onderzoek waaruit bleek dat steeds meer kinderen gewond raken of – schrik niet – overlijden door omvallende tv’s. In Amerika raakte tussen 2008 en 2010* maar liefst 20,000 kinderen gewond door omvallende tv’s. Dat zijn 27 kinderen per dag!

* Ja, ik vond het ook opvallend dat dit onderzoek nu pas gepubliceerd werd, maar goed.

Onstabiele flatscreens

En dat aantal groeit, aldus de onderzoekers. Met name door dat tv-toestellen steeds groter op worden en ze er – met dank aan de intrede van de flatscreens – niet stabieler op geworden zijn.

Omvallende tv’s zijn vooral een gevaar voor kleine kinderen. Voor een peuterhoofd staat een 36-inch plasma-tv die van één meter valt gelijk aan een val van tien verdiepingen, rekenen de Canadese wetenschappers.

Strengere veiligheidsvoorschriften

Meestal gaat het mis tijdens het spelen, wanneer een kind in of op het tv-meubel klimt. De onderzoekers roepen fabrikanten op rekening te houden met de veiligheid door stabielere tv’s te maken, en wetgevers om de veiligheidsvoorschriften strenger te maken.

De Volkskrant bekeek hoe ernstig de kwestie in Nederland is. ‘Het probleem lijkt in Nederland mee te vallen. Volgens cijfers van veiligheidNL vinden jaarlijks ruim honderd ongevallen plaats door vallende televisies. Meestal gaat het daarbij niet om omvallende tv’s, maar om voet- of teenletsel door een verhuisincident,’ zo valt in het artikel te lezen. Dat laatste vond ik persoonlijk best grappig.

Tips

Tot slot een paar tips om ervoor te zorgen dat het bij pijnlijke tenen blijft:
– Hang je tv aan de muur of zet hem op een stevig, laag meubel
– Leg geen speelgoed op of naast de tv
– Spreek met je kind een ‘speelvrije’ zone rondom de tv af
– Plaats je tv niet dichtbij de rand van een oppervlak

Wist je dat er heel veel gevaarlijk speelgoed in de winkels te vinden is? Deze zes (soortgelijke) items moet je nooit voor je kids kopen >

Reageer op artikel:
Omvallende tv’s zijn steeds meer een gevaar in huis
Sluiten