Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk maart 9, 2018

Onderzoek zegt: onbaatzuchtige mensen hebben vaker seks

Hoewel veel vrouwen soms bést wat egoïstischer mogen zijn tussen de lakens, blijkt uit onderzoek dat onbaatzuchtige mensen meer seks hebben dan mensen die altijd zichzelf op de eerste plek zetten. 

Divers seksleven

Canadees onderzoek toont aan dat aardige mensen die ook wel eens iets voor een ander doen zonder daar direct iets voor terug te verwachten, een veel actiever en meer divers seksleven hebben. Onbaatzuchtigheid komt vooral naar voren in  karaktereigenschappen als vrijgevigheid, compassie, hoffelijkheid en een sterk gevoel voor mensenliefde.

Vaker seks

De onderzoekers deden twee experimenten waarbij de deelnemers seksuele voorgeschiedenis en onbaatzuchtige karaktertrekken naast elkaar werden gelegd. Uit het eerste experiment kwam naar voren dat deelnemers die zichzelf positieve, onbaatzuchtige eigenschappen toe-eigenen meer sekspartners hebben gehad en binnen een relatie vaker seks hebben. Ze werden door het andere geslacht ook als aantrekkelijker beschouwd.

Vrijgevigheid is ook een belangrijke factor. In het tweede experiment werd deelnemers gevraagd of ze bereid zijn om financieel gewin te delen met een andere partij. De mensen die dat zouden doen, hadden ook meer bedpartners op hun cv.

Aantrekkelijke eigenschap

‘We vermoeden dat onbaatzuchtige mensen meer seks hebben dan mensen die deze karaktereigenschap niet hebben omdat ze anderen waarschijnlijk meer aandacht geven. Met andere woorden: ze zijn aardiger en zorgzamer richting anderen en dat wordt gezien als een heel aantrekkelijke eigenschap’, verklaart psycholoog Susan Marchant-Hacyox.

Charmanter

‘Mensen vinden mensen leuk die hén leuk vinden’, voegt datingcoch James Preece daar aan toe. ‘Iedereen wil aardig gevonden worden en onbaatzuchtige mensen zijn vaak charmanter dan hun competitie. Dat is omdat ze een bescheidener en minder egoïstische indruk maken. Deze mensen focussen zich meer op persoonlijkheid. Dat betekent dat ze uit grotere poel potentiële partners om mee te daten en te slapen vissen. Ze hebben sneller seks omdat ze dat beschouwen als een manier om zich aan iemand te hechten.’

The Independent

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: onbaatzuchtige mensen hebben vaker seks
Sluiten